Fără comentarii… despre mască și frică

Fără comentarii… despre mască și frică

Au publicat cei de la Newsweek România opiniile unui profesor doctor șef de catedră la Universitatea de Medicină și Farmacie din București în care acesta susține că masca este un instrument al fricii.

Prima impresie a fost că nu credeam că este antropolog, sociologic, interpret al simbolurilor, pe lângă cea de cadru profesoral care formează viitoarea generație de medici. Poate mă înșel. Domnul respectiv ne explică că masca respectivă, în actul medical, este un instrument al fricii. În realitate, este un mecanism de protecție pentru ambele părți aflate în actul medical. Dar și în alte contexte masca are un rol pozitiv. Măștile cu Moș Crăciun, cu excepția filmelor de groază, nu sunt instrumente al fricii. Nici cele ale plugarilor veniți cu urări de bine de Anul Nou. Nici pentru hoți nu este un instrument al fricii, căci o folosesc pentru a nu fi identificați.

În materialul publicat de Newsweek Romania, din păcate, partea cea mai tristă este că le-a cerut studenților să nu mai poarte la mască la ore în timpul examenului. Chiar sunt curios de condițiile de examen. Au intrat acolo doar vaccinați sau cu test negativ, stând în examen la 1,5 metri distanță de celălalt, astfel încât să nu mai poartă mască doar când stau jos? Am dubii, dar s-ar putea să mă înșel. În rest, sunt și eu de acord cu faptul că ceapa, ciupercile, și morcovii sunt utile, desigur, dar vaccinul este complementar, dacă vrei să reduci șansele loteriei cu premii în SARS-COV-2.

captura de ecran newsweek.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *