Încep discuțiile pentru alegerea următorului președinte ale Parlamentului European
A trecut jumătate din ciclul electoral de la alegerile europarlamentare din 2019. Cu această ocazie, se împlinește și termenul limită pentru alegerea unui nou președinte al Parlamentului European.
Actualul, David Sassoli, din partea Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni, a fost ales în urma unei înțelegeri între cele mai mari trei formațiuni politice europene. La acea dată, fiecărei formațiuni politice europene mari i-a revenit președinția unei importante instituții europene: Partidul Popular European la Comisia Europeană, Renew Europe la Consiliul European, iar Partidul Socialiștilor Europeni la Parlamentul European.
Ipotetic, este posibil ca actualul să obțină un al doilea mandat, dar are nevoie de sprijin suficient din partea unui număr ridicat de grupuri politice și a unui număr ridicat de europarlamentari. În același timp, încep discuțiile și în interiorul formațiunilor politice europene.
Acordul politic din 3 iulie 2019 spune că PES va avea președintele în prima parte a mandatului, ceea ce se întâmplă, urmând ca în a doua parte a mandatului președinția Parlamentului European să revină PPE, grupul politic care are cel mai mare număr de mandate în urma alegerilor din 2019. În același timp, au mai fost situații în care grupurile politice nu s-a înțeles și chiar nu s-a ținut de cuvânt în privința angajamentelor politice luate, evident în circumstanțe schimbătoare.
Așa că rămâne de văzut ceea ce se va întâmpla. Partidul Popular European a anunțat deja că a început procesul intern pentru desemnarea candidatului pentru postul de președinte al Parlamentului European, proces pe care îl vor încheia în noiembrie 2021, iar numirea ar urma să fie doar o formalitate, dacă spiritul cooperării în baza acelui acord este respectat. În același timp, există voci care fac apel la facerea și refacerea unor noi coaliții și modalități de sprijin pentru un candidat din partea unei alte formațiuni politice.