UE, cel mai mare exportator de produse agro-alimentare

UE, cel mai mare exportator de produse agro-alimentare

Comerțul agro-alimentar al Uniunii Europene a atins o valoare de 306 miliarde de euro în 2020, în creștere atât pe partea de exporturi, cât și pe cea de importuri. 184 de miliarde de euro este reprezentată de exporturile agro-alimentare, în timp ce 122 de miliarde reprezintă valoarea importurilor. Ambele valori au fost în creștere, exporturile cu 1,4%, importurile cu 0,5%, comparativ cu situația din 2019.

Regatul Unit este principalul partener comercial al Uniunii Europene în sectorul agro-alimentar, fiind destinația a 23% din exporturile europene și 13% în categoria importurilor. China, Elveția, Orientul Mijlociu și nordul Africii sunt, de asemenea, destinații importante pentru exporturile agro-alimentare din 2020. Geografic, situația nu este pozitivă în raport cu toate zonele. Valoarea exporturilor UE în sectorul agro-alimentar a scăzut în privința celor trimise către Statele Unite, Turcia, Singapore și Japonia. Au scăzut și importurile din Regatul Unit, Ucraina și Statele Unite, în timp ce importurile din Canada au crescut.

Conform Comisiei Europene, UE exportă produse din toate categoriile valorice ale acestui sector, de la mărfuri până la produse industriale înalt procesate, în timp ce importurile UE sunt dominate de produse agricole de bază – 75% din importuri. Exporturile de carne de porc și de grâu au contribuit la creșterea exporturilor UE în sectorul agro-alimentar, în timp ce importurile au fost marcate de creșterea valorilor importurilor de semințe oleaginoase, acizi grași și ceruri, ulei de palmier, fructe și boabe de soia.

Cotele țărilor de export și import. Statistica pe 2020

Cotele destinațiilor de export în privința produselor agro-alimentare europene: Regatul Unit – 23%, Statele Unite – 12%, China – 10%, Elveția – 5%, Japonia – 4%, Rusia – 4%, Norvegia – 3%, Arabia Saudită, Canada, Australia – câte 2% fiecare.

Topul țărilor de import pentru produsele care ajung în UE, în funcție de cotă: Regatul Unit – 13%, Brazilia – 9%, Statele Unite – 8%, Ucraina – 5%, China, Turcia, Elveția, Argentia, Indonezia – câte 4% fiecare, Coasta de Fildeș – 3%.

imagine: ec.europa.eu

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *