Directorul OMS compară trauma celui de-Al Doilea Război Mondial cu izolarea din timpul COVID-19

Partidul din Tigray părăsește coaliția pe fondul tensiunilor etnice

Acum câțiva ani, partidul dominant Tigray a părăsit coaliția dominantă din țară pe fondul schimbării abordării de la un federalism multi-etnic la un naționalism civic ethiopian, pe de o parte, și alegerii prim-ministrului Ahmed Abiy din Oromia, statul unde se află capitala, cel mai populat din țară, dominat de etnici omorieni și cu proporții similare între religiile creștine și musulmane. Ahmed Abiy este cunoscut pentru obținerea Premiului Nobel pentru pace, ținând cont de eforturile de pacificare cu vecinii Ethiopiei.

Pe fondul războiului civil din Ethiopia dintre forțele federale și cele tigrine început anul trecut, lăsat cu crize de război, poate chiar și crime împotriva umanității, cu făptași din armata ethiopiană din informațiile cunoscute, generalii ethiopieni l-au acuzat pe Tedros de solidarizare cu etnicii tigrini, inclusiv prin sprijin pentru achiziționarea de arme și suportul diplomatic pentru partidul dominant din regiune, care lupta cu trupele feerale.

Problema principală a conflictului din Tigray, dincolo de cine l-a declanșat și răspunderea pentru crime, dincolo de argumentele constituționale, este că deja s-a extins la nivel regional, cu ecouri în Eritrea, Somalia și Sudanul de Sud.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *