Conflictul Airbus – Boeing: înțelegere pentru amânarea măsurilor tarifare de retaliere

Conflictul Airbus – Boeing: înțelegere pentru amânarea măsurilor tarifare de retaliere

Administrațiile americană și europeană au anunțat că au ajuns la un acord pentru suspendarea tuturor măsurilor tarifare de retaliere asupra exporturilor ambelor părți impuse în cadrul disputelor Airbus și Boeing. Această suspendarea este validă pentru o perioadă de patru luni.

Ideea din spatele acestei suspendări este să permită ambelor părți să se concentreze pe soluționarea disputei. Vine și în sprijinul exportatorilor europeni întrucât Statele Unite au fost autorizate să crească tarifele asupra a 7,5 miliarde de dolari ale exporturilor UE. De asemenea, vine și în sprijinul exportatorilor aemricani, întrucât UE suspendă, la rândul său, tarife în valoare de 4 miliarde la nivelul exporturilor americane către UE.

UE și SUA au ajuns în aceste dispute în urma acordării de subvenții ilegale către Airbus și Boeing. Ilegalitatea suvențiilor este dovedită de Organizația Mondială a Comerțului, la fel și autorizarea tarifelor amintite anterior.

Există și o latură politică a acestui acord care pune în prim-plan opțiunile de colaborare pentru soluționarea disputelor, o a doua șansă în fața noilor tarife de miliarde. Actuala administrație americană, condusă de Joe Biden, este mai deschisă spre astfel de etapizări în soluționarea diferendelor, chiar și atunci când Airbus și Boeing sunt într-una dintre competițiile relevante în plan global.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.