Despre idealuri și spiritul Țării lui Andrei

În Tabăra din Țara lui Andrei

În Țara lui Andrei, cetățenii sunt responsabili, implicați în comunitate și luptători pentru idealurile acestora. În Tabăra din Țara lui Andrei, acești cetățeni se formează, își descoperă talentele, aptitudinile, atitudinile și cunoștințele necesare pentru viitor.

În săptămâna petrecută la Bran, am văzut 100 de copii luptând pentru visuri, indiferent de obstacolele întâlnite, fie că era vorba de vreme, de tehnicile de negociere care nu reușeau din prima încercare, de timp ș.a.m.d.  La final, așteptările au fost îndeplinite, reușind să învețe prin metode non-formale, să îmbine educația cu distracția, să își arate talentele numeroase și neașteptate, să creeze un parc de distracție și un circ, să le administreze și, cel mai important din punctul meu de vedere, să formeze prietenii funcționând ca o echipă.

Lecții, sfaturi și răspunsuri

Am plecat spre Focșani cu o serie de răspunsuri și confirmări, învățături și sfaturi, pe care aș dori să le afișez aici:

  • În Țara lui Andrei responsabilitatea se învață din copilărie, fiind necesară pentru îmbunătățirea societății în care trăim. Întotdeauna se poate mai bine!
  • „Să nu amânăm momentul, lucrurile trebuie schimbate acum!” este îndemnul care mi-a rămas întipărit în minte încă din primele seri în care am avut ocazia să ascult acești copii.
  • Luptă întotdeauna pentru visurile tale, căci nu se știe niciodată când vei reuși să le îndeplinești. Obstacolele se pot transforma în oportunități.
  • Niciodată nu este prea devreme/târziu să înveți despre antreprenoriat, la fel cum niciodată nu este prea târziu/devreme să devii unul.
  • Avem nevoie de educație non-formală ca de aer. Tabăra din Țara lui Andrei mi-a arătat încă o dată cât de importantă este și cât de mare este rata de absorbție a informațiilor în rândul celor mici prin metode non-formale.

Dorințe pentru mine și pentru cei implicați

Îmi doresc ca acești copii (nu doar pe cei care i-am întâlnit eu, ci pe toți 400 din săptămânile din cadrul acestui proiect) să își urmeze visurile. Drumul nu va fi unul drept, dar cu perseverență se pot atinge. Îmi doresc să nu renunțe la talentele pe care le-au demonstrat și îi sfătuiesc să le aprofundeze. Îmi doresc să schimbe mentalitățile celor de lângă ei și să fie izvoare nesecate de energie în proiectele în care se vor implica.

Îmi doresc ca profesorii acestora să continue să îi sprijine, atât pe ei, cât și pe ceilalți care ajung în sala de clasă. Îmi doresc ca educația non-formală și informală să pătrundă mai mult și mai des în sala de clasă și în afara ei prin activitățile legate de școală, formând, alături de cea tradițională, un triunghi al succesului, unul care să sprijine talentul, inovația, creativitatea, implicarea, dedicare, solidaritatea și lucrul în echipă.

Îmi doresc ca voluntarii și organizatorii să pună suflet în continuare în ceea ce fac pentru că fac asta foarte bine! Le urez succes în tot ceea ce vor face și să nu uite niciodată că au adus produs o furtună de bine în rândurile echipelor și oamenilor pe care i-au influențat.

Îmi doresc ca acest proiect susținut de Petrom, Țara lui Andrei, să continue dezvoltarea comunităților și să sprijine spiritul de inițiativă. Avem nevoie de asta, avem nevoie de această schimbare, de această alternativă. Rezultatele se vor vedea în viitor prin valorile promovate.

Galerie foto

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Despre idealuri și spiritul Țării lui Andrei”

Comments are closed.