Cel mai idiot prim-ministru din istoria recentă a României

Cel mai idiot prim-ministru din istoria recentă a României

Anul trecut, cetățeni au fost torturați la Spitalul Județean Sibiu. Avertizorii de interes public au arătat cu probe cum în numele luptei cu pandemia COVID-19 au fost omorâți oameni la Sibiu. Niciun candidat nu a reușit să promoveze concursul de administrator al Spitalului Județean Sibiu la cel mai recent concurs și nu este o problemă doar cu examinarea, ci și cu potențialii administratori intrați în concurs. Fostul manager al spitalului a demisionat forțat după intervenții de la București, după ce Sibiul ajunsese campion național la COVID-19 și refuza măsurile de carantinare, fiind urmat de o conducere militară. Mai recent, în urma unui control, aflăm că Spitalul Județean Sibiu avea 269 de persoane angajate fără concurs, iar pentru 117 nici nu avea locuri în organigramă.

În acest context, ce ne spune prim-ministrul penelist Florin Cîțu?

„Tot astăzi, am vizitat Spitalul Județean de Urgență Sibiu. E clar că este esențial pentru sănătatea românilor să facem ce nu s-a facut în ultimii 30 de ani. Vom construi spitale noi, e nevoie de spitale în toată România. Și aici fondurile din PNRR sunt vitale.” (Declarație Facebook)

Ne mai spune în declarație că va fi primul spital care probabil va fi finanțat din PNRR. Ironic pentru alegători, va fi tocmai în circumscripția principalilor baroni politici ai zilei: președintele Klaus Iohannis, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Raluca Turcan, toți din Sibiu. Evident banii publici vor merge tot la Sibiu, contrar tuturor normelor de guvernare decentă. Este greu să îmi explic cum a ajuns Sibiu și nu Constanța ori Buzău pentru acest prim-proiect. Este subiect paralel.

Dar problema e alta. Cazurile de mai sus arată un grave deficiențe de management și de practică la Spitalul Județean Sibiu. Practici medicale, etice, legale, administrative. Directoarea amintită mai sus mai amintea numeroase presiuni politice puse pe spital, așa cum întâlnim în aproape toată țara. În acest context, prim-ministrul se pozează cu acest spital și amintește construcția unui nou spital. Zidurile nu vor repara problemele de mai sus. Iar administrația aflată sub direcția prim-ministrului nu face mai nimic să îmbunătățească aceste probleme. Politizarea este la cote de neimaginat.


Ne mai spune și că puterea de cumpărare a românilor a crescut. Declarația este uluitoare, se bazează pe datele falsificate ale INS. Dar nu problema modului in care INS minte statisticile naționale și europene este problema pe care o ridic. Ci ceea ce poate debita prim-ministrul Guvernului României.

„Crește puternic PUTEREA DE CUMPĂRARE a românilor!

INS a anunțat ieri: “Aprilie 2021 comparativ cu Aprilie 2020 Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.”

Așa arată o revenire în forță a unei economii după cea mai mare criza economică din ultima sută de ani.

Dar și mai important INS a anunță o creștere semnificativa a puterii de cumpărare cu 8.4%.

“Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum Indicele câştigului salarial real a fost 108,4% pentru luna aprilie 2021 față de aceeaşi perioadă a anului precedent.”

Acest lucru înseamnă că veniturile românilor cresc cu adevărat, nu doar pe hârtie. Cu un venit mai mare se pot cumpăra, pe bune, mai multe lucruri.

Asta înseamnă guvernare liberală, putere de cumpărare mai mare pentru toți românii.

Am luat cele mai bune măsuri pentru economie şi se vede. Reformă in toate cotloanele statului şi investim. Suntem abia la început.

#RomaniiTrebuieSaStie#ReformaSiInvestitii”

Este penibil. Aproape jumătate din angajații din România sunt pe salariul minim. Mulți alții aproape. Aceștia nu au avut parte de nicio creștere. Din contră, avem inflație record la alimente de bază și la unele servicii (energie electrică, de exemplu). Pentru majoritatea populației, a scăzut puternic puternic puterea de cumpărare.

Dar nu ne spune Florin Cîțu și care este distribuția adaosului de creștere la câștigul salariul mediu net? Sau care sunt sursele creșterii puterii de cumpărare? S-ar putea să constatăm că, în realitate, situația este mai proastă pentru 70-80-90% din populație, poate chiar mai mult.

Un prim-ministru, nici într-o dictatură, nu mai vorbim de democrații, nu poate lansa public astfel de aberații. Dovedește că îi lipsește discernământul și responsabilitatea publică, precum și capacități reduse, deficitare de interpretare și analiză a datelor.

sursa imagine: Palatul Victoria/ Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *