Coșmarul cu Europass

Coșmarul cu Europass

După câțiva ani, a trebuit să îmi refac un CV Europass, șablonul promovat intens de Uniunea Europeană și de numeroase state membre. Experiența a fost un coșmar, o pierdere timp din două motive: 1) nu mai poți descărca documentul rezultat pentru a-l edita în format .docx, ci doar .pdf, și 2) nu poți schimba pe un document în lucru limba titlurilor/subtitlurilor.

Astfel, dacă imporți un CV vechi în limba română și folosești editorul online oferit de Comisia Europeană, ajungi în situația absurdă de a nu putea să schimb limba denumirilor câmpurilor editate. Dacă ai nevoie de un CV scurt, nu e neapărat o problemă, dacă ți se cere unul detaliat, atunci este o problemă, căci cresc șansele de a apărea diferența vizibile și scăpa elemente în cealaltă limbă. Înainte, putea fi schimbată limba în editor direct, acum nu mai merge, așa că ai două obțiuni: scriu din nou de la zero CV-ul prin jungla IT de care ești legat sau rămâi cu el în limba pe care o foloseai. Varianta pe care nu o recomand este să încercați să folosiți vreun .pdf editor, căci pe urmă editorul european nu mai recunoaște fișierul, iar formatările sunt și pentru softuri un coșmar.

A doua problemă este că nu mai poți salva documentul rezultat într-un fișier editabil. De ce s-a ales această opțiune este greu de înțeles. Puteai să faci ușor modificări offline, dacă aveai opțiunea să îl salvezi ca document, dar este un episod din trecut. Am pierdut timpul în care mi-aș fi pregătot tot dosarul, încercând să fac ceea ce pe vremuri era posibil cu editorul online, respectiv editarea unor denumiri de câmpuri.

Recomandarea personală este să nu folosiți Europass, decât dacă nu aveți altă soluție. Chiar și așa, puteți păți ca mine.

Dacă așa va funcționa și portofelul digital anunțat recent de Comisia Europeană, mulți cetățeni vor fi speriați și vor trebui să se orienteze către altceva. Va mai fi folosit, la fel ca Europass, doar atunci când ești obligat, când nu există vreo alternativă.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *