Un cadru pentru identitatea digitală europeană. Opțiuni naționale

Un cadru pentru identitatea digitală europeană. Opțiuni naționale

Comisia Europeană a anunțat un cadru pentru identitatea digitală europeană de care vor putea beneficia toți cetățenii europeni, rezidenții și întreprinderile din UE.  În principiu, cu un clic pe telefon, cetățenii își vor putea dovedi identitatea și vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană.

Autoritățile europene mai spune că beneficiarii vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naționale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelelor de identitate digitală europeană, de exemplu pentru a-și dovedi vârsta. Utilizarea portofelului de identitate digitală europeană va rămâne întotdeauna la latitudinea utilizatorului.

Un Big Brother digital. Responsabilitățile statelor membre

În temeiul noului regulament, statele membre le vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care vor fi în măsură să le conecteze identitățile digitale naționale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar). Aceste portofele pot fi furnizate de autorități publice sau de entități private, cu condiția să fie recunoscute de statul membru.

Noile portofele de identitate digitală europeană le vor permite tuturor europenilor să acceseze servicii online fără a fi nevoiți să utilizeze metode private de identificare sau să partajeze în mod inutil date cu caracter personal. Cu această soluție, europenii au controlul deplin asupra datelor pe care le partajează.

Pentru ca această inițiativă să devină realitate cât mai curând posibil, propunerea este însoțită de o recomandare: Comisia invită statele membre să stabilească un set comun de instrumente până în septembrie 2022 și să demareze imediat lucrările pregătitoare necesare. Acest set de instrumente ar trebui să includă arhitectura tehnică, standardele și orientările privind bunele practici.

imagine: ec.europa.eu

Identitatea digitală europeană va avea următoarele caracteristici:

  • Va fi la dispoziția oricărei persoane care dorește să o utilizeze: Orice cetățean european, rezident sau întreprindere din Uniune care va dori să utilizeze identitatea digitală europeană va fi în măsură să facă acest lucru.
  • Va fi utilizabilă pe scară largă: Portofelele de identitate digitală europeană vor fi utilizabile pe scară largă, ca o modalitate de a identifica utilizatorii sau de a dovedi anumite atribute personale, în scopul de a avea acces la servicii digitale publice și private în întreaga Uniune.
  • Utilizatorii au controlul asupra propriilor date: Portofelele de identitate digitală europeană le vor permite oamenilor să aleagă ce aspecte ale identității, ale datelor și ale certificatelor partajează cu terți și să țină evidența acestor partaje. Controlul de care dispune utilizatorul garantează că vor fi partajate numai informațiile care trebuie partajate.

Marile firme IT, principalii beneficiari ai PNRR. Opțiuni naționale

Marile firme IT se află printre principalii beneficiari ai Planului național de redresare și reziliență. Valabil la nivelul întregii Uniunii Europene. Proiecte pentru operaționalizarea sistemelor precum cel amintit mai sus vor fi plătite din împrumuturile luate pe 30 de ani de statele membre la nivel european.

Inclusiv standardele tehnice ale identității digitale europene vor fi realizate cu participarea extinsă a sectorului privat. Obiectivul principal stabilit la nivelul UE este ca, până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii vor avea acces la dosarele lor medicale, iar 80 % dintre cetățeni ar trebui să utilizeze o soluție de identificare electronică (eID).

Dacă documentele și informațiile din portofelele electronice vor fi deținute de companii private sau de instituții publice este la latitudinea statului membru. Fiind o temă strategică, depinde de statul membru cui va lăsa identitatea electronică a propriilor săi cetățeni, cât și cum va plăti.

De asemenea, nu există nicio obligație ca statele membre să dezvolte o identitate digitală națională și să o facă interoperabilă cu cele ale altor state membre.

Beneficiile pentru cetățeni sunt ușor de identificat: de la ușurarea accesului la servicii publice la folosirea în alte contexte – contracte, servicii digitale private, educație și nu numai.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Un cadru pentru identitatea digitală europeană. Opțiuni naționale”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *