Coșmarul cu identificarea digitală

Coșmarul cu identificarea digitală

Deși suntem pe o piață unică europeană în materie de circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului, Uniunea Europeană este un dezastru la capitolul de combatere a spălării banilor. Legislația în domeniu este aprobată prin directivă, ceea ce înseamnă că trebuie transpusă în legislația națională, pe de o parte, și că fiecare stat decinde la rândul său cum va îndeplini obiectivele.

De la primul aspect rezultă că pot dura ani între procedurile aprobate în diferite state membre (de exemplu, România și Olanda, sau Ungaria și Spania, etc.). Din al doilea, rezultă variațiuni tot mai amuzante și uneori absurde. De această legislație nu prea se împiedică mafia, crima organizată sau băieții deștepți din toate domeniile, ci tocmai cei care ar trebui să fie protejați de această legislație. Ați văzut în România saga cu beneficiarul real, nici acum rezolvată.

Aveam nevoie de niște servicii transnaționale. Faci documentarea, înscrierea, urmărirea tuturor pașilor ca la carte. Totul bine și frumos până când apare obligația de luptă AML. Furnizorul folosește o altă companie care oferă aceste servicii de identificare digitală. Iar aici începe coșmarul. Prima dată, cartea de identitate românească nu este bună. Mă așteptam la asta, nu este prima dată când, deși sunt cetățean european, față de restul 26 de țări, în cazul românilor nu este recunoscut ID-ul, nici măcar de contractori ai instituțiilor UE. Amân câteva zile și încep din nou. Identificare facială, de data aceasta încerc cu pașaportul. Bun, credeam că am scăpat, până când apare cerința să aprind lumina de la webcam (webcam bun, focalizează bine, rezoluție superbă). Nu doar că nu am înțeles logica (nu este prima dată când folosesc servicii de identificare online) și nu am primit niciun feedback de ce să fac acest lucru (probabil pentru că persoana angajată să acest lucru avea probleme de vedere? alte variante?), fiind oprită legătura fără vreun răspuns. Încerc a treia oară, de data aceasta nu mergea sunetul la celălalt capătu. Am renunțat, am les niște servicii mai proaste, dar mai facile.

Dacă așa va arăta viitorul transformării digitale, nu este prea bine.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *