5.000

5.000

Municipiul București a depășit pragul de 3/1000, având implicații pentru pandemie. Personajul principal este varianta delta a virusului SARS-COV-2. Acesta a beneficiat de sprijinul incapacității administrative, politice și sanitare. Delta este un virus mai bine pregătit să dribleze obstacolele puse formal de guvernanți. Așa se face că va participa și el la Congresul PNL, singurul loc din România unde se vor putea aduna mii de oameni în această perioadă, adunați la rândul lor driblând legea adoptată tot de partidul aflat la guvernare.

Evenimentul este cu participare fizică. Evenimentul este într-un spațiu închis. Vor lua parte la eveniment suficiente persoane cu comorbidități. Dar cel mai important este modul de acces la eveniment, realizat de PNL în cooperarea cu DSU: certificatul verde digital. Astfel, participanții vor avea, în mare, două opțiuni: arată că s-au vaccinat sau se testează la intrare. Chiar și președintele țării, momentul președintele aripii PNL-Cîțu, va participa la acest eveniment cu aceste măsuri. Dar varianta delta nu ține cont de aspecte protocolare sau de ierarhia persoanelor în stat.

Varianta delta citește în acest moment știrile din presă despre raportul 80% vaccinați și 20% nevaccinați, între cei 5.000 de participanți, și reflectă asupra lor. Legea nu contează pentru virus, căci strămoșii lui au fost pe-acest pământ nu doar înainte de a fi inventată ideea de lege, dar înainte de a exista strămoșii omului. 20% nevaccinați din 5.000 înseamnă 1.000 de persoane nevaccinate împreună într-un spațiu închis, într-o situație imposibil de evitat contactele strânse. Delta suspină când se gândește că vor face probabil teste antigen, cele mai inutile de pe piață pentru a detecta virusul. Este un placebo la testele adevărate, cele RT-PCR.

Dar nici aceasta nu este cea mai mare problemă pentru delta. Se bucură de un cadou nemeritat pe care nu știe cum să îl gestioneze: 4.000 de candidați care vor intra la eveniment netestați. Unii dintre aceștia s-au vaccinat cu foarte mult timp înainte, fără să aibă vreun booster sau un test al nivelului imunitar între timp. Cei mai mulți nici nu știu că virusul circulă mai fericit, dar dezamăgit datorită impactului, printre cei vaccinați. La rândul lor, aceștia îl pot transmite mai departe. Curată prevenție, zice delta, solidar cu cetățenii obligați să respecte măsurile de restricție pe care partidul nu le respectă.

Delta mulțumește partidului pentru sprijinul oferit. Oricum contact-tracingul este nefuncțional în România, deci efectele nu vor fi clar monitorizate în raport cu acest eveniment. La fel ca la Untold, acum o săptămână, două. Plus că are deja un București plin cu spitale cu secții ATI pline. Iar 33% grad de vaccinare este un dar divin pentru orice mutație, nu doar pentru cea indiană. Și cu 5.000 și fără 5.000 în același loc, virusul tot fericit rămâne. Plus că românii nu sunt ca acei austrieci sau ce naționalitate aveau, care au dat în judecată autoritățile pentru că autoritățile nu au reușit să prevină transmiterea într-un punct, ducând astfel la răspândirea virusului și la decesul unor apropiați.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.