Consultare privind democrația locală și participarea tinerilor

Consultare privind democrația locală și participarea tinerilor

În contextul participării ca delegat de tineret din România la Congresul Autorităților Locale și Regionale, organism din cadrul Consiliului Europei, și ținând cont de agenda evenimentului desfășurat sub tema „etică și transparență la nivelul autorităților locale”, lansez o mică consultare online astfel încât să îmi conturez mai bine pozițiile pe care le voi avea în dezbaterile în care voi fi implicat în cea de-a XXX-a sesiune. Caut obstacole, oportunități și bune practici în relația cu autoritățile locale, în privința a ceea ce numim democrație locală și participarea tinerilor.

Vă invit să completați formularul disponibil la adresa aceasta: goo.gl/7ATIGT.

Prin intermediul chestionarului creat, eu doresc să obțin mai multe informații referitoare la:

  1. stadiul participării tinerilor la nivel local;
  2. oportunitățile și obstacolele pe care le întâmpină tinerii la nivel local;
  3. poziționarea acestora cu privire la subiectele aflate pe agenda Congresului;
  4. perspectivele acestora în privința eticii și transparenței la nivel local.

Apare întrebarea „de ce folosesc timpul pentru o astfel de consultare, dat fiind faptul că am la dispoziție doar două săptămâni, este un demers care consumă timp pentru redactare, promovare, analiză și sintetizare”?

Răspunsul pe care îl dau este unul simplu, poate chiar ironic. Cum vrem să avem democrație fără consultare? Da, apelez la experiențele prin care am trecut în mediul ONG și cel politic, apelez la literatura de specializate și la diferite studii de caz, dar nu e suficient dintr-un motiv simplu: nimeni nu este Dumnezeu, nimeni nu este atotcunoscător. Deja unii respondenți mi-au amintit subiecte pe care le voi include în dezbateri.

sursa imagine: Botond Horvath / Shutterstock.com

Despre participarea la CLRAE

Din fiecare stat membru al Consiliului Europei1 participă câte un delegat de tineret la Congresul Autorităților Locale și Regionale (CLRAE)2. Selecția este făcută la nivelul organizației, iar backgroundul acestora este diferit: tineri politicieni, reprezentanți ai tinerilor, lideri de tineret, lucrători de tineret și nu numai.

În urma selecției, voi reprezenta anul acesta tinerii din România.3 Voi încerca să transmit cât mai mult și să am o prestație acceptabilă. Este unul dintre puținele evenimente de pe plan internațional care au în agenda plenară4 sesiuni dedicate delegaților de tineret și/sau care permit delegaților de tineret să participe la dezbateri. Eu nu mai cunosc un alt caz.

  1. Consiliul Europei este o organizație internațională ce reunește 47 de state membre. Promovează drepturile omului, democrația și statul de drept. Printre instituțiile sale foarte cunoscute se află Comitetul de Miniștri, Adunarea Parlamentară, Congresul Autorităților Locale și Regionale, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului, Comisia de la Veneția și nu numai []
  2. CLRAE este o adunare politică paneuropeană ce reunește 648 de membri din cele 47 de state, membri aleși în funcții publice, incluzând aici consilieri locale și regionali, primari, alți reprezentanți aleși la nivel local și regional []
  3. Probabil că acum auziți pentru prima dată de acest proiect, deși este în al treilea an. Am mai multe întrebări despre cum s-a prezentat tinerii din România în trecut și despre cum se va prezenta la sesiunea aceasta. []
  4. ce reunește delegați din cele 47 de state ale Consiliului Europei []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

3 Replies to “Consultare privind democrația locală și participarea tinerilor”

  1. Nici nu cred ca mai este nevoie de un studiu. Ma uit in jur si vad zilnic dosare de coruptie si trafic de influenta la nivelul adm locale de pretutindeni. Vad procese interminabile ale cetatenilor abuzati prin hotarari si decizii. Chestionarul nu a facut altecva decat sa imi arate mai clar ce vedem zinic. O mana de nomenclaturisti care fac ce vor ei.

Comments are closed.