“CiNE Votează ?” în Consiliile de Administraţie ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar

În ultimul an și jumătate, v-am cam bătut la cap cu ceea ce înseamnă Consiliul Național al Elevilor. Voi mai face asta pentru că merită. Este singura structură reprezentativă a elevilor din România și, totodată, principalul actor din sfera educațională care are grijă de respectarea drepturilor elevilor.

Consiliul Elevilor există peste tot: în școli, în licee, în județe, în fiecare regiune de dezvoltare a țării. Trebuie să existe. Este o structură consultativă a Ministerului Educației Naționale, după cum spune și Legea Educației Naționale de la 1 ianuarie 2011.

Una dintre punctele strategice ale Consiliul Național al Elevilor în acest moment este dobândirea votului în Consiliul de Administrație. În ultimul proiect care a venit în sprijinul lor, reprezentanții fiecărui Consiliu Județean al Elevilor au dezbătut această situație.

Prima etapă a proiectului „CiNE Votează?”, organizat/implementat de Asociația Elevilor Mehedințeni şi finanţat prin Programul Tineret în Acțiune, acțiunea 5.1 – Întâlniri ale tinerilor cu responsabili ai politicilor de tineret, a avut loc în perioada 14 – 17 martie 2013, în staţiunea Băile Herculane, judeţul Caraş-Severin. La această întâlnire au fost prezenţi Preşedinţii ai Consiliilor Judeţene ale Elevilor din România.

Pe parcursul evenimentului, participanţii au luat parte la diverse sesiuni de formare, coordonate de structura suport a Consiliului Naţional al Elevilor, profesorii formatori, pe teme precum leadership, luarea deciziilor, lucrul în echipă, respectiv lobby şi advocacy. În acest context, Preşedinţii Consiliilor Judeţene ale Elevilor au adus în discuţie reprezentarea elevilor în cadrul Consiliilor de Administraţie ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar. De asemenea, s-au realizat dezbateri despre ceea ce înseamnă reprezentarea elevilor în cadrul Consiliului de Administraţie şi importanţa de a cunoaşte opinia elevilor şi nevoile pe care le au aceştia, nivelul de implicare al reprezentantului elevilor în procesul de luarea a deciziilor, dar şi modalităţi de aplicare a celor învăţate.

A doua etapă a proiectului “CiNE Votează?” va fi găzduită în acelaşi cadru, în perioada 28 – 31 martie 2013 , însă, de această dată, va fi o întrunire a secretarilor Consiliilor Judeţene ale Elevilor şi a noilor membri ai Biroului de Presă al Consiliului Naţional al Elevilor, urmând ca în luna mai să se desfăşoare “Seminarul Naţional Drept La Vot” la care vor participa membrii Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor.

Scopul acestor întâlniri este opţinerea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în cadrul Consiliului de Administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar, pentru a transparentiza şi eficientiza sistemul educaţional din România şi pentru o mai bună cunoaştere a nevoilor, dorinţelor, aşteptărilor pe care le au elevii în ceea ce priveşte conducerea instituţiei de învăţământ din care face parte.