China și Centrul de Dezvoltare OECD
“China/People’s Republic of China joins the OECD Development Centre” este ceea ce au titrat numeroase trusturi de presă de pe întreg mapamondul, amintind de noua știre prin care China își conturează profilul preocupate de problemele secolului al XXI-șea, o țară cu o dezvoltare anuală de 7% și care în 2050 dorește să fie un stat dezvoltat1, nu doar emergent, și care are potențialul să producă o schimbare în dezvoltarea internațională. Așadar, știrea de la începutul lunii iulie 2015 este că un nou stat, unul cu 1,36 miliarde de locuitori, s-a alăturat Centrului de Dezvoltare OECD.
Acordul de cooperare dintre China și OECD pe acest subiect a fost semnat pe 1 iulie în cadrul primei vizite a unui lideri chinez la OECD. Vizita premierului Li Keqiang la Paris a fost făcută în cadrul unui tur prin Europa, în care au fost purtate discuții și cu Comisia Europeană, cu conducerea Belgiei și nu numai.
Acordul de ascensiune al Chinei la Centrul de Dezvoltare OECD a fost semnat de președintele Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare din cadrul Consiliului de Stat Chinez. Prin intrarea Chinei în acest forum, numărul membrilor a ajuns la 49, aducând împreună atât membri OECD, cât și non-OECD.
Centrul de Dezvoltare OECD
Centrul de Dezvoltare al OECD este o platformă care aduce împreună state aflate la diferite niveluri de dezvoltare pentru a dezbate politici pentru stimularea creșterii economice și îmbunătățirea condițiilor de trai. Pe lângă parteneriatul de la nivel guvernamental, aparatenența Chinei la acest centru deschide oportunități precum colaborarea cu think-tank-uri, fundații, companii și alți actori non-statali. Centrul dispune și de un nivel considerabil de expertiză în politici pentru dezvoltare. Își desfășoară activitatea pe două direcții importante: policy dialogue și policy analysis, adică dezbateri pe politicile de dezvoltare și analiză de politici.
Propunerea înființării acestui centru a venit în 1961 de la fostul președinte american J. F. Kennedy. În desfășurarea activității, Centrul cooperează cu celelalte părți ale OECD-ului, în special în materie de dezvoltare și cu OECD – DAC.
Membrii și conducerea Centrului
Centrul de Dezvoltare din cadrul OECD este format din 49 de state membre, 27 fiind membre ale OECD și 22 din afara organizației.2 Biroul de conducere cuprinde cele 49 de state membre și Uniunea Europeană. De asemenea, există câteva organizații internaționale cu rol de observatori: Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Africii și Fondul Monetar Internațional.
Alte documente semnate în cadrul întâlnirii China – OECD
În cadrul întâlnirii, la care a fost prezent ministrul chinez al comerțului, au mai fost semnate două documente importante în domeniul cooperării pentru dezvoltare cu facilitarea OECD, respectiv:
- Medium-Term Vision Statement;
- Programme of Work 2015-2016.
Am preferat să nu le traduc, deoarece și-ar putea pierde din sens. Primul este un document de viziune pe termen mediu, iar al doilea un plan de acțiune pe 2015-2016 în care se dorește îmbunătățirea cooperării în 20 de domenii: management macroeconomic, reforme structurale, guvernanță publică, creștere durabilă, deschidere economică.
China se remarcă în această perioadă ca un stat activ la nivel multilateral. După semnarea tratatului privind Asian Infrastructure Investment Bank, vorbim și de Noua Bancă de Dezvoltare a BRICS, dar și de președinția G20 din 2016.