De ce e România o oază de liniște?

De ce e România o oază de liniște?

România are norocul să fie o oază de liniște în privința amenințărilor teroriste. Este un exemplu de bune practici în incluziunea minorităților (mozaicul dobrogean poate fi folosit ca studiu de caz, așa-numitul ținut secuiesc un altul, dar și modul în care minoritățile sunt consultate întotdeauna în procesul luării deciziilor). Din acest punct de vedere, modelul consensualist poate fi considerat un adevărat succes, bun de exportat. Să fie acesta motivul? Mai mult, România se pricepe și la împăcat pe toată lumea. Și avem câteva exemple bune istorice: numărul evreilor din Israel de origine Română, faptul că am fost printre primii europeni care au recunoscut Palestina în 1988, imediat după Cehia, Serbia, Slovacia, Cipru, Rusia, Ucraina și Ungaria, prezența relațiilor bune cu toată lumea în strategia de politică externă din mandatul fostului președinte al României. Și că tot veni vorba de vorbit cu toată lumea, vedem în partidele mainstream lideri politici de toate felurile: americanofili, germanofili, rusofili, sinofili, etc. Ar putea fi și acesta un motiv, dar tot rămân întrebări și incertitudini.

sursa imagine: Radu Bercan / Shutterstock.com

Ieri, am verificat un indice cu privire la activitate teroristă (semne, amenințări, atacuri) în Uniunea Europeană în ultimele 30 de zile. România era unul dintre statele curate, alături de alte 24 pentru ultimele 30 de zile. Am vorbit despre situația din Franța, caz care este cunoscut în toată lumea, cazul din ianuarie 2015 fiind exemplificator. Pe lista cu activitate în ultimele 30 de zile mai figurau alte două state: Italia și Spania. Europa are un lung istoric de confruntări cu atacuri teroriste, majoritatea motivate politic și, recent, o creștere a numărului de atacuri motivate religios. În ultimii cinci ani, Grecia, Suedia, Germania, Franța, Italia, Bulgaria, Belgia și Danemarca au întâmpinat astfel de incidente, soldate cu fatalități. Cazuri sunt numeroase. Majoritatea celor din ultimii ani sunt motivate religios, de altfel. Cele trei cazuri din UE din ultimele 30 de zile: Franța, Italia și Spania sunt cazuri motivate religios.

Un paper recent publicat de Valdai Club, un club rusocentric care reunește numeroși intelectuali din elita globală, amintește de două motive care stau la baza militantismului islamist în Occident. Rădăcinile sociale evidențiate sunt două: islamofobia și rasismul, dar asta pentru radicalizarea jihadistă finalizată cu obținerea unor luptători care să se plimbe prin Siria și Iraq. Astfel, marginalizarea contribuie la fenomenul militantismului, apărând o problemă în momentul în care acești luptători se întorc în Vest după ce au fost pe front.1 Cazul din ianuarie din Franța evidențiază chiar un astfel de exemplu, de data aceasta în practică. De asemenea, statele în care a fost identificată activitate teroristă în ultimele 30 de zile sunt, cumva, în apropierea unor rute, situate la Marea Mediteraneană. Dar tot rămân foarte multe semne de întrebare. De exemplu, procentual, și Olanda, Belgia, Germania, Austria se află în topul celor mai mari comunități islamice. Mai mult, cele mai mari exporturi de jihadiști din UE au fost făcute de Belgia și Regatul Unit. Ipoteza articolului respectiv, promovată insistent de media, este valabilă, chiar dacă există câteva exemple împotriva, însă, per ansamblu, nu oferă explicații pentru care România este, momentan, sigură, cu toate minusurile sociale pe care le are.

Concluzionând, situația aceasta rămâne o curiozitate de-a mea. De ce este România o oază de liniște? De ce România îndeplinește condițiile din Vest cu privire la rădăcinile sociale, dar este liniște? În ultimii 25 de ani nu s-a întâmplat nimic, indiferent de motivații. Asta este bine, însă care este rețeta. Să fie de vină pentru oaza de liniște împotriva terorii cooperarea cu toată lumea? Istoria? Geografia? Nivelul de dezvoltare? Avem exemple de bune practici de care nu ne dăm seama că există? Să fie faptul că partidele și mișcările politice mari reușesc să înglobeze și vocile radicale? Să fie situația aceasta datorată atitudinii românilor față de religie? Are instituții puternice care să asigure securitatea?

  1. Karagiannis, E., 2015, July 1, The Social Roots of Islamist Militancy in the West, Valdai Club []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.