Categorie nouă pe blog: China

Faptul că suntem într-o lume bipolară, după 25 de ani de unipolarism cu câteva încercări de multipolaritate, nu este o noutate. Cu toate acestea, mediul academic occidental și cel diplomatic refuză să plaseze astfel sistemul actual. Apar noi actori care nu trebuie neglijați, însă vor fi doi care vor decide, mai mult sau mai puțin, ceea ce se întâmplă pe plan global.

China este în top 2-ul economiilor luate la nivel de țară. Dacă Uniunea Europeană se va federaliza, atunci vom avea o posibile discuție de tip Uniunea Europeană – China. Până atunci, avem modelul european lider în smart și soft power, dar discursul pe mai multe voci nu este neapărat constructiv în plasarea Europei ca o amplă putere globală. Europa este, dar mai are.

sursa imagine: alarico / Shutterstock.com

Categorie nouă: China

Până atunci, putem discuta cu încredere despre Statele Unite și Republica Populară a Chinei ca doi lideri ai lumii actuale. Răzbirea schimbărilor climatice nu se poate face fără cooperarea dintre acești doi giganți. Pacea nu se poate realiza pe plan global fără implicarea celor două tabere, chiar dacă China, acum câteva luni, a venit cu un white paper în care explica că nu urmărește această direcție. Mai mult, atractivitatea celor două lumi este la fel de mare, cu un soft power chinezesc într-o continuarea creștere.

Economic, ideologic, politic, geopolitic, științific se conturează acești doi poli. Procesul a început acum câțiva ani, însă devine din ce în ce mai evident, motiv pentru care voi scrie săptămânal câte un articol pe blog pe o anumită temă legată de China. În mare parte, vor fi subiecte ce țin de sistemul politic chinezesc, unul fascinant, de altfel.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Categorie nouă pe blog: China”

Comments are closed.