Certificarea energetică. Ce este și de unde provine? (P)

M-am decis ca în acest articol să arunc o privire asupra a ceea ce înseamnă procedura de certificare energetică și, foarte pe scurt, care este originea acesteia, având în vedere câteva surse de încredere. Așadar, prima parte va răspunde întrebării ce este certificarea energetică, urmând ca partea a doua a articolului să arunce o privire către începutul acestei proceduri.

Certificare energetică. Ce este?

În ceea ce privește exprimarea certificării energetice ca procedură, este bine de știut că certificatul de performanţă energetică, numit şi certificatul energetic, este un act obligatoriu şi are o valabilitate de 10 ani. Cei care întocmesc acest tip de certificat sunt auditori energetici atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), iar aceştia îl întocmesc pe baza unor informaţii şi documente puse la dispoziţie de cei care au nevoie de aceste certificate energetice.

Aşadar, certificarea energetică măsoară performanţa energetică a clădirii în care locuiţi sau pe care o deţineţi, oferindu-vă informaţiile de care aveţi nevoie, atât legal, cât şi pentru a avea o idee cu privire la consumul pe care îl aveţi.

Informaţii necesare pentru întocmirea certificării

Informaţiile necesare pentru întocmirea unui certificat energetic sunt următoarele, după cum precizează Reflex Architecture SRL, o companie atestată şi care oferă certificate energetice, servicii de audit energetic şi termografie în constructii:

 1. numele proprietarului;
 2. planul de cadastru;
 3. identificarea pereţilor către interior sau către rosturi între imobile;
 4. orientarea cardinală a apartamentului;
 5. tipul ferestrelor, materialul ramelor acestora, natura zonei vitrate;
 6. starea balcoanelor;
 7. natura materialelor de închidere a pereţilor exteriori şi grosimea acestora;
 8. anul aproximativ de construcţie;
 9. starea de degradare a faţadei;
 10. tipul încălzirii (furnizor tip RADET, centrală proprie şi tipul acesteia, sau alt tip de încălzire);
 11. numărul punctelor de apă de la locaţie;
 12. existenţa subsolului tehnic în imobil şi dacă sunt pierderi de apă;
 13. existenţa unor apometre/repartitoare la locaţie;
 14. regimul de înălţime al imobilului de locuinţe şi nivelul apartamentului;
 15. înălţimea liberă în apartament;
 16. tipul caloriferelor.

Cu aceste detalii, simplu, puteţi obţine certificatul de performanţă energetică. Recomandarea companiei precizate în articol vine pe fondul unor preţuri ieftine şi pe posibilitatea de a obţine certificatul energetic foarte rapid, chiar în 24 de ore.

De unde vine certificarea energetică?

Ştiţi că sunt obligatorii certificatele energetice. Acum de unde vin? Originea lor stă într-o directivă a Uniunii Europene din 2002 (91/2002) privind performanţa energetică a clădirilor. Să fii în topul global al luptei împotriva încălzirii globale şi risipei energetice şi de alte feluri necesită şi astfel de măsuri. Treptat, directiva a fost inclusă în legislaţiile naţionale.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Certificarea energetică. Ce este și de unde provine? (P)”

 1. Foarte documentat articolul dumneavoastra, va felicit. Poate va intereseaza si informatia ca exista (pe langa listele cu auditorii energetici atestati de pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice) si un catalog online gratuit cu firme si specialisti din domeniu.
  Eu am realizat acest catalog, este gratuit (il puteti studia fara a plati ceva, iar firmele si specialistii autorizati din domeniu se pot inscrie gratuit).
  Gasiti acest catalog la adresa web http://www.certificat-energetic.net

Comments are closed.