Avem și noi SUPER-EROI

Folclorul românesc, precum și literatura românească, a dat naștere unui număr impresionant de eroi. Din nefericire, copii din ziua de astăzi, chiar și cei foarte puțin care citesc basme și povești, sunt departe de ceea ce reprezintă personajele românești.

Avem super-eroi, avem istorie, avem o bogăție incredibilă față de alte popoare. Ar trebui să ne bucurăm de asta și să contribuim la promovarea lor. Stăm cam prost la partea de promovare, dat fiind că alte state nasc azi un super-erou și peste două luni toți copiii din România îl idolatrizează. Haideți să facem ceva.

Care este primul pas? Să aducem în mentalul colectiv imaginea celor „tari” eroi din poveștile românești. Asociația pentru Promovarea Istoriei României vine cu un proiect demn de toate aplauzele: Avem și noi Super EROI.

De ce să nu ne bucurăm de faptele lui Fat Frumosl în loc să ne plângem ghinionul național pe umărul lui Spiderman? De ce să nu sperăm că la un moment dat o sa ne salveze la greu Greuceanu, în loc să îl așteptăm cu ochii pe cer pe Batman? De ce să nu realizăm că Robin Hood este un ”mic copil” pe lângă toți haiducii români de legendă? De ce să nu ne dorim să învătăm din realizările eroilor noștri și să ne propunem să le retrăim gloria, realizînd poate mult mai mult și mult mai bine?

Cel de mai sus este Prâslea Cel Voinic. Îmi amintesc că înainte de Paști am arătat unui copil de vreo 10 ani imaginea cu Harap Alb. Acel „WOW” pe care l-a făcut este de nedescris, semn că putem îndemna la lectură, putem să ne apropiem de valorile românești, dar trebuie să muncim un pic pentru promovare.  M-am bucurat că am reușit atunci, arătând unui copil de clasa a IV-a o imagine, să îi schimb percepția, ba mai mult, să atrag atenția asupra basmelor românești.

Felicitări, APIR!

6 Replies to “Avem și noi SUPER-EROI”

  1. Ma bucura imens articolul acesta. Sunt si eu un fan al paginii celor de la “Avem si noi super-eroi” si nu pot decat spune: Kudos pentru promovare!!!

  2. Poate ca voi parea “invechita”, dar pentru mine super-eroul este o persoana superficiala, un personaj de film, doar. Harap-Alb, Praslea cel Voinic s.a.m.d. nu sunt super-eroi, ci eroi. Eu vad superlativul “super-eroi” ca avand on conotatie negativa, de fals. Eroii nostri traiesc in carti si este de datoria parintilor sa-i “promovez”, sa le spuna copiilor lor despre ei. Nu cred ca are sens sa aruncam in lumea exterioara, imorala, eroii. Ei fac parte dintr-o lume sacra, dar inchisa intre paginile unor carti si poate ca e mai bine sa ramana asa. Nu oricine poate sa se bucure de eroii nostri. Sa nu amestecam sacrul cu profanul…Asa vad eu lucrurile:).

Comments are closed.