Zmeul Zmeilor

Acum ceva timp aminteam de un proiect foarte fain al celor de la APIR (Asociația pentru Promovarea Istoriei României),  legat de reinventarea eroilor și supereroilor din basmele și legendele românești. Avem foarte mulți, iar o inițiativă precum Avem și noi Super EROI nu poate decât să ne bucure.

În grădiniță, în clasele din ciclul primar, eram dependent de cărți, de basme. Unul dintre eroii negativi care mi-au marcat copilăria a fost Zmeul Zmeilor. Mă afundam în cărțile având paginile îngălbenite de timp, câteodată incomplete și roase de șoareci pentru a afla ce a mai făcut Greuceanu. Eram într-un vis, aceste povești modelându-mi imaginația și stârnindu-mi creativitatea.

Cu toate astea, niciodată nu am avut o imaginea prea clară asupra modului în care arăta Zmeul Zmeilor. Acum, am intrat pe pagina Facebook a acestei acțiuni și, trebuie să recunosc, sunt șocat. Parcă am aterizat în basme. Nici nu mi-l imaginam mai bine. În momentul acesta, știu ce să îi arăt cuiva care mă întreabă cum arăta Zmeul Zmeilor, ba mai mult, pot să îi dovedesc că SpiderMan e mic copil pe lângă Greuceanu și tovarășii din basmele românești.

One Reply to “Zmeul Zmeilor”

  1. I-ai facut o reprezentare buna,dar sa stii ca era o poveste care ii descria ca avand coada si ca fiind giganti.Totul in lumea lor era mai mare,unelte casnice si de razboi, era imposibil pentru un om sa le foloseasca,se asemenea cu gigantii din miturile grecesti care aveau si ei coada, ba chiar coada in loc de picior, ca niste naga,coada de sarpe ca sa fiu mai exact, asa ca ar fi stupid sa ii asociez eu cu mamiferele.Banuiesc ca de la asemenea uriasi gigantici,umanoizi reptiloizi vine ideea de dragon vorbitor care poseda minim de inteligenta.Era o poveste in care copii luau niste prosoape si le puneau la spate pe post de coada ca sa semene cu zmeii, povestea era cu un tip care lucra pentru zmei si i-a zis zmeului ca daca arunca buzdganul ca trece prin luna si se duce in ceruri, si nu il mai vezi.Zmeul s-a speriat cand a auzit asta fiindca arma aia era mostenire de familie si a zis “Bine omule, ai castigat premiul”, ceva de genu :P

Comments are closed.