De ce vreau să dau Bacul după forma actuală?

Răspunsul este foarte simplu: când am fost admis la liceu, în 2009, mi-am pus un obiectiv care poate fi îndeplinit doar după forma actuală. Îmi era indiferent dacă conta sau nu media din anii de liceu, însă forma examenului de BACALAUREAT chiar mă afecta.

Care sunt motivele pentru care vreau forma actuală?

  • încă am timp să aleg între biologie, chimie, fizică sau informatică.  M-am pregătit începând cu clasa a IX-a pentru un examen. O probă transdisciplinară din chimie, biologie și fizică m-ar forța în ultimul an să învăț consistent la două materii pe care nu le-am tratat până acum în profunzime. De asemenea, informatica nu contează. Atunci de ce am mai ales profilul matematica-informatică-intensiv engleză, dacă nu există un examen la final din matematică?
  • noua formă va fi aplicată din 2016. Este perfect. Desigur, mai are nevoie de modificări, dar în mare parte este vorba de un tip de bac ce va fi implementat trei ani mai târziu. O modificare cu un an în urmă este foarte dăunătoare. Ar crea mai multă valvă într-o generație nepregătită pentru asta.
  • al treilea motiv, nu este stabilit modul cum va arăta proba transdisciplinară. Dacă pentru actuala variantă exisa de ceva timp modele orientative, pentru noua nu există.

Sunt doar trei motive, sunt axate pe modificările care mă afectează pe mine.  Iar dacă se va schimba ceva, va fi o mare greșeală, normală în educația din România.