Acord privind Legea europeană a climei

Acord privind Legea europeană a climei

Parlamentul European și Consiliul au anunțat că au ajuns la un acord privind Legea europeană a climei. Obiectul politic principal al acestei inițiative este ca Uniunea Europeană să atingă neutralitatea climatică până în 2050, iar emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelul din anul 1990. După 2050, este așteptat ca Uniunea Europeană să aibă emisii de carbon negative. În același timp, statele în dezvoltare din afara Uniunii Europene și cele care nu raportează corect informațiile vor avea libertatea de a polua și de a-și dezvolta nivelul de trai fără sancțiuni.

Una dintre dezbaterile privind aprobarea acestei propuneri a fost între reducerea emisiilor sau eliminarea acestora. Pentru a se asigura că vor fi suficiente eforturi de prevenire și reducere a emisiilor până în 2030, decidenții au introdus o limită de 225 de megatone de dioxid de carbon echivalent cu contribuția eliminării acestora la ținta netă stabilită. De asemenea, decidenții europeni au stabilit că Uniunea Europeană trebuie să aibă un nivel mai înalt de reducere a emisiilor până în 2030.

Comisia Europeană va mai propune o țintă intermediară pentru 2040. Comisia Europeană va primi și puterea de a stabili bugetul de gaze cu emisii de seră pentru perioada 2030-2050, stabilind practic, fără vreo legitimitatea democratică, nivelul de gaze care ar trebui emise în acea perioadă fără a pune la risc angajamentele UE prin Acordul de la Paris.

Un alt element constă în crarea unui consiliul științific european cu rol consultativ privind schimbăriel climatice. Acesta va avea doar 15 experți pentru un mandat de patru ani, permițând celor aleși să fie cel mult două persoane de aceeași naționalitate. În practică, înseamnă că reprezentanți din comunitățile de expertiză pe climă din aproximativ 10 state UE din cele 27 vor face probabil parte din acest consiliu, probabil aleși în funcție de conformarea cu profilul celor care țin măsurile climatice. Acest consiliu, deși nu va avea o reprezentative pentru comunitățile de expertiză de la nivelul UE, va oferă însă sfaturi privind măsurile UE, țintele climatice, bugetele de emisii de gaze cu efect de seră și coerența acestora cu Legea europeană a climei și angajamentele internaționale ale UE. În ce măsură vor fi respectate nevoile specifice ale unor state precum Polonia, România, Ungaria sau Bulgaria, nu se știe, deoarece aceste țări nu se află printre poluatorii istorici și nici nu au nivelul de dezvoltare al statelor din Europa Occidentală, nivel obținut cu poluare la liber timp de secole.

Legea europeană a climei mai trebuie să obțină voturile formale în cele două instituții, însă acordul politic a fost deja obținut. Până acum, nu a fost susținută nicio dezbatere substanțială la nivel politic și popular privind oportunitatea Legii europene a climei, dezbatere în care să fie evidențiate costurile asupra populației cu nivel mediu și redus de bunăstare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *