Dizoluția statului în lupta cu COVID-19

Dizoluția statului în lupta cu COVID-19

Mai există astăzi un stat, înțeles în cel mai simplu mod – ca un set de structuri administrative, politice și economice – care să lupte cu COVID-19? De stat-națiune oricum nu putem vorbim în acest caz, căci națiunea a fost părăsită de această grijă de când cetățenii care locuiesc la mai mult de 10 kilometri de centrele de vaccinare nu au avut acces la vaccin, deci nu ar trebui să fim surprinși că în unele locuri există scepticism. Întrebarea este de bază: mai există un stat în povestea COVID-19?

Unde prin județul Iași, în comuna Răchiteni, o senatoare a intrat peste autorități și a blocat accesul într-un centru de vaccinare. Parchetul a anunțat deja a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Nu a fost singură, ci cu un grup pe care l-a condus. Nimeni nu s-a vaccinat anti-COVID-19 în acel centru. Mesajele ei conțineau și mesaje precum „jos masca” sau „primarul la pușcărie”. La pușcărie pentru ce rămâne o întrebare. Pentru că a aprobat înființarea unui centru de vaccinare acolo? Poate povestea acestui dosar nu se încheie la fel cu cea a fostului general care nu a respectat măsurile anti-COVID-19 și a trimis niște instituții centrale în carantină în martie 2020, ulterior promovat ca primar al Constanței.

La Cluj-Napoca, măsurile de prevenție anti-COVID-19 în cadrul festivalului Untold au fost o glumă. Organizatorii vorbesc de 265.000 de participanți (probabil cumulativ pe zile). Triajul epidemiologic impus de organizatorii a fost o glumă: intrarea în baza certificatului verde digital. 75% au fost vaccinați, restul testați negativ. Se știe că virusul circula mai ușor prin intermediul celor vaccinați, totuși organizatorii au preferat această opțiune. În ultima zi, trei la mie din ce testați au fost pozitivi. Mai grav, testele acceptate au fost cele rapide, adică cele mai proaste existente pe piață, cu mari erori de detecție. Trecând peste faptul că 25% nevaccinați în acest caz înseamnă 66.000 de participanți nevaccinați, problema cea mai mare ține de distanțare. (Cool. 66.000 de nevaccinați negativi care au intrat în contact cu 199.000 de vaccinați netestați. Vom vedea efectele în două săptămâni, Delta oricum se teme mai puțin de tineri.)

Nu doar vaccinarea este recomandată, ci și o serie de măsuri non-medicale precum respectarea unei distanțe. La Untold, distanța dintre persoane a tins spre zero centimetri. Nu au lipsit nici reprezentanții statului, central sau local, de la petrecere, evident fără să respecte minime măsuri de prevenție. Între timp, Cluj-Napoca a depășit 2/1000 pozitivi, intrând în scenariul galben. Evenimentul, fără a dispune de un sistem adecvat de monitorizare a contacților, va deveni un super-diseminator de COVID-19. Alte evenimente similar desfășurate în vremuri mai bune, cum a fost începutul vremii, în Europa, deci cu măsuri mai bune de prevenție, arată această tendință.

Apar și alte probleme. Se pare că statul nu mai există în celelalte planuri în perioada COVID-19. Nu se mai știe nimic despre anchetele privind achizițiile publice de materiale de protecție de anul trecut. Cazurile cu mari semne de întrebare au fost și în presa internațională. Adaptarea instituțiilor la condițiile de lucru hibrid sau la o tranziție facilă între online și offline este departe. Spitalele sunt și acum nepregătite pentru un nou val. Comunicarea publică a reprezentanților autorităților rămâne dezastruoasă, oricâte cursuri de comunicare strategică s-ar face. Bâlbele pe care le fac arată că după mai bine de un an încă nu au înțeles principalele mecanisme de sănătate publică într-un context epidemiologic precum cel provocat de SARS-COV-2.

În trei luni, se împlinesc doi ani de când COVID-19 a fost descoperit. Se împlinește un an foarte curând de când mai multe vaccinuri au intrat în producție. Avem și mai multe variante pentru care este nevoie de îngrijorare. Delta are un impact considerabil asupra imunității și severității, acum fiind chiar variantă dominantă. Nu s-a schimbat mai nimic în privința gradului de conștientizare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Dizoluția statului în lupta cu COVID-19”

Comments are closed.