De ce este bun internetul?

De ce este bun internetul?

Dincolo de timpul pierdut cu inutilități 2.0, ai șansa să îți creezi propriile lentile prin care poți vedea lumea. De altfel, dacă știi să cauți, vei vedea de ce unii erau nemulțumiți acum aproape 150 de ani și de ce Mihai Eminescu avea anumite poziții publice în anii 1870-1880 nu întotdeauna adecvate raportate la criteriile de analiză a discursului public actual.

Astăzi este 15 ianuarie. Este Ziua Culturii Naționale, este ziua în care se fac 167 de ani de la nașterea poetului și publicistului Mihai Eminescu, pe bună dreptate considerat simbol național:

Caracterul obştesc al luptelor din viaţa publică a românilor e că în mare parte nu sînt lupte de idei, ci de persoane, că cei mai mulţi, în deplină necunoştinţă de ceea ce combat, dau într- un principiu oarecare c-o orbire şi c-un curaj demn de-o cauză mai bună, condamnă ceea ce nu cunosc, batjocoresc ceea ce nu vor să cerceteze, trezindu-se prea tîrziu c-au fost induşi în eroare de ambiţiile vreunei gaşte şi că a lovit într-o ţintă pe care ar fi respectat-o dacă şi-ar fi dat osteneala de-a o privi mai de aproape

Mai sus e un mic fragment în care descrie viața politică a acelor timpuri, publicat în ziarul conservator Timpul în anul 1879, pe 3 august. Descrie perfect prezentul. De altfel, unele chestiuni descrise acolo se suprapun altor chestiuni din prezent.

sursa imagine: Russia Germany road signs Shutterstock.com

Să luăm de exemplu problema Tratatului de la Berlin din 1878. Ajungem la răspunsul la întrebarea „de ce e bun internetul”, căci putem să îl citim noi în varianta sa, în limba engleză, fiind disponibil gratuit, la un click distanță, grație portalului Internet Archive. Putem vedea ce s-a stabilit și ce a fost propagandă și joc politic intern.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.