Zhang Zhan

Zhang Zhan

Tânăra juristă Zhang Zhan ne-a arătat tuturor că virusul SARS-COV-2 există. A mers în Wuhan ca un cetățean jurnalist pentru a oferi informații lumii despre ceea ce se întâmplă acolo. Prin social media, a început să transmită informații despre cum familiile pacienților COVID-19 erau hărțuite, iar reporterii independenți erau reținuți în urma acțiunilor autorităților. Până a dispărut.

În mai 2020, Zhang Zhan a dispărut din Wuhan, fiind luată de autoritățile chineze și reținută în Shanghai. Judecătorii comuniști au condamnat-o la patru ani de închisoare pentru modul în care raporta, considerat ca provocator de scandal – pedepsită pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

În timpul reținerii, Zhan a trecut prin acte echivalente torturii, tratamentelor degradante și umilitoare. De asemenea, în urma reținerii și arestului, tânăra nu a avut posibilitatea de a-și vedea familia. În iunie 2020, a început o grevă a foamei pentru a protesta față de detenție, iar la ședința de judecată a ajuns în scaun cu rotile, dată fiind agravarea stării de sănătate. Zhang Zhan încă este într-o grevă a foamei parțiale , cu o sănătatea în primejdie. A ajuns în spital datorită malnutriției, acum având mai puțin de 40 de kilograme. Numeroase probleme de sănătate au apărut în urma condițiilor de detenție.

Zhang Zhan este în închisoare în China după ce ne-a arătat tututor ceea ce autoritățile chineze au refuzat să transmită public. Jurnalismul cetățenesc a fost singura sursă de informații de primă mână, necenzurate, despre epidemia de COVID-19 din China. Zeci de jurnaliști au fost reținuți și arestați în China pentru raportarea apariției virusului SARS-COV-2. În prezent, informațiile despre Zhang Zhan sunt cenzurate pe internetul chinezesc, fiind practic ștearsă din memoria digitală.

Amnesty International solicită eliberarea imediată și necondiționată a activistei Zhang Zhan din închisoare. Poți cere și tu eliberarea sa în numele libertății prin semnarea petiției organizate de Amnesty International sau prin alte metode. Petiția este disponibilă la adresa aceasta. Zhang Zhan spunea că „trebuie să căutăm adevărul, iar acesta trebuie căutat cu orice preț”. Pentru acest lucru, a fost hărțuită, reținută, torturată și arestată, chiar ștearsă din memoria colectivă în China. Semnează petiția!

imagine: amnesty.org

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.