Delimitarea frontierei de stat între Armenia și Azerbaijan

Delimitarea frontierei de stat între Armenia și Azerbaijan

Aliev, Panișian și Putin s-au întâlnit în Soci pe 26 noiembrie pentru a discuta implementarea acorduluui pentru o încetare completă a focului și pentru încetarea tuturor ostilităților din Nagorno-Karabah, precum și pentru deblocarea comunicațiilor economice și de transport din regiune. S-a împlinit un an de la acest acord după conflictul armat din toamna lui 2020 între Armenia și Azerbaijan.

Pe lângă formalismele transmise de respectivii, precum recunoașterea contribuțiilor trupelor rusești de menținere a păcii la stabilizarea situației și asigurării securității în regiune, merită remarcat acordul celor trei asupra unor încercări de delimitare a frontierei. Ce spune declarația comună semnată de Aliev, Pașinian și Putin?

„Ne-am pus de acord să facem pași pentru a crește nivelul stabilității și securității la granița azero-armeniană și să lucrăm pentru crearea unei comisii pentru delimitarea frontierei de stat între Republica Azerbaijan și Republica Armenia cu demarcarea subsecventă cu asistență consultativă din partea Federației Ruse la cererea părților.”

Rusia, așadar, va oferi asistență pentru delimitarea frontierei de stat dintre Azerbaijan și Armenia. Sigur, este vorba de cererea părților, dar fiind garantul păcii din noiembrie 2020, asistența aceasta va fi solicitată de părți. Mai mult, există presiune și sprijin, după cum s-a discutat și la această trilaterală, pentru deblocarea sistemelor de comunicații din regiune, fie că vorbim de cele pentru transport sau de cele economice.

De amintit ordinea evenimentelor de la Soci. Înainte de trilaterală, s-au întâlnit în format bilateral reprezentanții Rusiei și Azerbaijanului, urmat de trilaterală, apoi încheindu-se cu întâlnirea între reprezentanții Rusiei și Armeniei.

Tema a fost reluată de consiliul de securitate rusesc organizat imediat după, unde trilaterala și relația Federației Ruse cu vecinii din Comunitatea Statelor Independente au fost pe agendă. În ziua următoare, într-o conversație telefonică, Ilham Aliev l-a informat pe Alexander Lukașenko asupra trilateralei. Respectivii nu au discutat doar de conținutul discuției publice, ci și despre relațiile Azerbaijanului cu CSTO, o alianță militară a statelor post-sovietice pro-ruse.

Reuniunea a fost, în general, bine recepționată. Facilitarea contactelor dintre cele două părți și a acțiunilor comune este un obiectiv urmărit nu doar de Rusia, ci și de Uniunea Europeană. Liderii Armeniei și Azerbaijanului se vor întâlni în curând într-un context facilitat de Uniunea Europeană, aspect reluat în discuțiile trilateralei. De asemenea, în Turcia, evenimentul a fost reflectat pozitiv. De altfel, Turcia participă la monitorizarea încetării focului printr-un centru comun ruso-turc și nu numai.

Imagine: Administrația Prezidențială a Republicii Azerbaijan

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.