Despre Omicron nu știm prea multe, dar…

Despre Omicron nu știm prea multe, dar…

… studiile sunt în desfășurare. Ce știm însă este cum putem reduce răspândirea virusului SARS-COV-2, valabil și în cazul acestei tulpini. Redau mesajul Organizației Mondiale a Sănătății, mesaj transmis cam de toată lumea axată pe prevenție:

„Cei mai eficienți pași pe care persoanele îi pot lua la nivel individual pentru a reduce răspândirea virusului COVID-19 este de a menține o distanță fizică de cel puțin un metru unul de altul; de a purta în mod adecvat o mască; de a deschide ferestrele pentru a îmbunătăți ventilația; de a evita locurile aglomerate și prost ventilate; de a menține mâinile curate; de a tuși sau strănuta în cotul îndoit sau într-o batistă; și de a se vaccina când le vine rândul.”

Mesajul pare pentru cunoscut pentru că este cunoscut. Sunt regulile care sunt recomandate cu sau fără confinări, rațional impuse și asupra cărora pică responsabilitatea individuală.

Însă mă gândesc la realitatea de zi cu zi. Este imposibil să folosești transportul public și să respecți aceste reguli. În unele locuri, este posibil, dar în România nu este posibilă. Uneori, motivele sunt practice, alteori este vorba doar de management defectuos. Distanțarea fizică de un metru nu se respectă nici măcar la coadă acolo când există posibilitatea de a sta la distanță fără vreo problemă. Mai vine și iarna și se va reduce distanța dintre oameni în astfel de contexte. Cum să tușești corect a devenit în România un motiv de oprobriu, căci lumea a fost înspăimântată, poate prea mult, cu presiunea pusă pe reacția la simptomuri. De ventilație nici nu mai vorbim, căci se luptă cu curentul.

OMS mai are și niște recomandări pentru țări. Ce pot face statele? Lista cuprinde îmbunătățirea supravegherii și secvențierii cazurilor, partajarea secvențelor genomice prin intermediul bazelor de date publice, reportarea cazurilor către OMS, efectuarea de investigații de teren și de evaluări de laborator pentru a înțelege dacă Omicron este diferit și cum este diferit. Toate aceste măsuri specializate vin în complementaritatea măsurilor de sănătate publică menită să reducă circulația și răspândirea COVID-19. Mai spune OMS, aceste ultime măsuri trebuie să se bazeze pe analiza de risc și pe o abordare științifică. Mai complicat cu știința în pregătirea și luarea deciziilor pe la noi.

Găsiți materialul Organizației Mondiale a Sănătății cu ce știam despre Omicron la 28 noiembrie 2021 pe site-ul organizației, la adresa aceasta.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.