Xi Jinping merge la Hong Kong

Xi Jinping merge la Hong Kong

Autoritățile din Hong Kong au anunțat că președintele Chinei, Xi Jinping, va face vineri, 1 iulie 2022, o vizită în Hong Kong. Este prima deplasare a lui Xi Jinping după începerea COVID-19 în afara Chinei continentale. Vine într-un moment simbolic: 25 de ani de la returnarea de către Regatul Unit a Hong Kong-ului către China și înainte de următoarea plenară a partidului.

Vine și într-un moment diferit, după ultima sa vizită făcută în Hong King în 2017. Metodic, programatic, Hong Kong a fost transformat dintr-un teritoriu cu ambiții suverane, guvernat de dreptul internațional în baza unui acord internațional între China și Regatul Unit, într-o „semi-provincie” a Chinei, încă intitulată regiune administrată special. Opoziția nu mai există, fie că vorbim de partide, de mișcări, de societate civilă, de mass-media. Mai mult, candidații în alegerile din Hong Kong trebuie să treacă de filtrul Beijingului, din momentul aplicării noii legi a securității naționale introduse din 2020 de China, o lege ținută secretă până la aprobare și care elimină opoziția, impune supravegherea în masă a suspecților regimului și legiferează pedepse draconice.

Vorba spune că ar putea fi schimbată înclusiv denumirea Hong Kong-ului în Shenzhenul de Sud, sub noul plan de transformare, nici măcar revenind la denumirea de dinainte de colonizarea Hong Kong-ului. Înainte de război, zona ce avea să fie Hong Kong ulterior avea o administrare comună cu vecinătatea nordică din China continentală. Desigur, ceea ce va însemna această reorganizare teritorială/administrativă/politică ține de detalii. Reflectă atingerea unui obiectiv fundamental al Partidului Comunist Chinez, un obiectiv istoric și încununarea unui succes privind gestionarea temerii permanente cu privire la integritatea teritorială a Chinei, dar și revanșard față de tratatele considerate de China „inegale” și „umilitoare” din secolul al XIX-lea.

Însă acest plan este și un obiectiv programatic fundamental, căci viziunea Chinei a fost mult timp să aibă Hong Kong ca poartă de intrare în China, una fundamentată pe o serie de avantaje pe care entitatea colonizată de britanici după Primul Război al Opiului – instituții și reglementări moderne, stat de drept, economie de piață – le avea. Era și un centru global și unul dintre cele mai dezvoltate orașe din lume. Acest lucru a fost urmărit a fi depășit pe două paliere. Primul, ridicarea Chinei de Sud, în special Shenzhen, la un nivel comparativ. În ultimul timp, Hong Kongul fusese depășit în economia regională de Shenzhen pe aproape toate palierele. Al doilea palier era integrarea Hong Kong-ului, ceea ce a fost atins în urma evenimentelor din ultimul deceniu.

Să urmărim ceea ce va anunța Xi Jinping atât pe 1 iulie, cât și la probabila realegere a sa în toamnă, și să corelăm cu discursul belicos de la aniversarea centenarului Partidului Comunist Chinez.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.