Wrestling in Kabul

Wrestling in Kabul

Sub privirea gărzilor de securitate talibane, în fiecare vineri după rugăciuni, într-un parc din centrul capitalei afgane, bărbați din provinciile nordice, veniți la munci sezoniere în capitală, se strâng să urmărească și să ia parte la competițiile de pahlavani, o formă locală de wrestling. Pahlavani este o excepție de la intredicția sporturilor și artelor impusă de talibani în momentul în care au preluat puterea în Afganistan pe fondul plecării intempestive a trupelor occidentale prezente acolo.

Versiunea în limba engleză a portalului Al Arabiya descrie jocul de pahlavani (pahlawani) și modul în care se desfășoară, unde se desfășoară și, pe scurt, care sunt regulile wrestlingului afgan. Cu o economie la pământ, mergând din rău în mai rău din vară până acum, Afganistanul se remarcă printr-o serie de practici ce țin mai degrabă de Evul Mediu. De la acest joc la execuțiile extrajudiciare ale oamenilor fostului regim, lista practicilor care arată regresul față de evoluțiile din ultimele două decenii sunt mari.

Ascultam chiar astăzi povestea unui coleg din Afganistan dintr-un proiect comun dedicat drepturilor omului. Viața s-a schimbat radical acolo. Nu doar că economia și societatea au involuat peste noapte cu ocazia regimului taliban, însă trebuie să ai mereu grijă ce spui și ce s-ar putea înțelege, să fii mereu pregătit să te protejezi, căci nu știi ce se poate întâmpla. Este o situație disperată care este încă prea puțin reflectată în mass-media după momentul avalanșei de știri de la sfârșitul lui august.

Într-adevăr, nu apar prea multe informații despre ceea ce se întâmplă în Afganistan. Recent a apărut un raport care documentează execuțiile în masă din unele locuri având ca făptași afganii. În același timp, talibanii au reușit să își antagonizeze unii vecini importanți, cum ar fi cazul recent al unor oameni de la frontieră care au început să tragă în fermierii iranieni crezând că ultimii au trecut frontiera când în realitate ei nu știau unde este frontiera. Femeile se află în cea mai gravă situație, existând suficiente cazuri de crime comise având ca victime activistele pentru drepturile omului din Afganistan. S-au reîntors și mutilările împotriva celor asupra cărora unor talibani s-au îndreptat. Disparițiile sunt, de asemenea, suficiente. Iar ISIS recrutează liber prin marile orașe afgane, făcând ca modelarea talibanilor să fie unica soluție rezonabilă pentru asigurarea securității în fața unor amenințări mai mari.

Într-o ordonanță recentă, talibanii au recunoscut că femeile nu sunt o proprietate și au stabilit de asemenea că este nevoie de consimțământ pentru căsătorie. Este un pas mic, dar doar cu astfel de măsuri aceștia pot recâștiga sprijinul comunității internaționale. Iar situația se agravează, mai ales când există certuri între facțiunile talibane, există grupuri concurente, o implicarea externă destul de serioasă în plan intern, iar riscul înfometării la scară largă a populației este o realitate din ce în ce mai gravă, în lipsa accesului organizațiilor umanitare. Căci nu toată lumea își permite wrestling în Kabul.

imagine: AFP via Al Arabiya

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.