WhatsApp își schimbă politica de confidențialitate

WhatsApp își schimbă politica de confidențialitate

WhatsApp, ca serviciu de mesagerie instant, a fost inventat în 2009, apoi în 2014 a fost cumpărat de Facebook. Pentru cei care își amintesc, a fost schimbat de mai multe ori modelul de business, ajungând la formatul actual de serviciu „free”. A devenit și unul dintre cele mai populare de pe planetă, indiferent de colțul globului în care mergi.

Acum vine cu o serie de modificări în politica de confidențialitate prin care, printre altele, este asigurată o integrare în zona de business cu Facebook. Nu am intrat în detaliu în privința modificărilor, doar că apar în fiecare zi mesajele cu notificările în care sunt obligat să aleg dacă accept sau nu noua politică de confidențialitate. Seamănă într-o oarecare măsură cu ceea ce a făcut Facebook cu Instagram, după achiziționare. Am văzut că a fost publicat și un update cu detalii în care WhatsApp se apără în privința noilor modificări (vedeți aici).

Mai spune că nu se va aplica în UE din cauza GDPR. Atunci apare întrebarea de ce este această notificare de schimbare a politicii concomitente? Să fie oare din acest motiv sau pentru că ar lovi în condițiile sub care a fost permisă achiziționarea sa de către Facebook în urmă cu mai mulți ani? Uniunea Europeană a sancționat în 2017 Facebook cu 110 milioane de euro pentru că a furnizat informații incorecte în momentul în care a preluat WhatsApp.

Până atunci, mai apar niște probleme destul de grave. De luna viitoare, Facebook va avea dreptul de a partaja datele colectate în familia sa de companii. Include și WhatsApp. Despre consimțământ informat, povestea e departe. Nu doar că este o limbă diferită, dar este vorba de un jargon legal de vreo 8.000 de cuvinte, după cum spune Ars Technica. Ridică problema lipsei transparenței. Alții spun că în meserii sensibile, este problema protejării surselor. Lista de probleme pe care le aduce este lungă.

imagine: WhatsApp

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.