Vaccinul Novavax sosește pe piața europeană

Vaccinul Novavax sosește pe piața europeană

Nuvaxovid, vaccinul dezvoltat de Novavax, a primit din partea Comisiei Europene autorizarea condiționată de punere pe piață, devenind astfel al cincilea vaccin disponibil europenilor în lupta contra COVID-19. Adoptarea acestei autorizații se bazează pe evaluarea realizată de specialiștii Agenției Europene a Medicamentului.

Pentru a fi autorizate pentru a fi comercializate, pe lângă necesitatea unui aviz pozitiv din partea Agenției Europene a Medicamentului, produsele trebuie să conțină la dosar justificările științifice, informațiile despre produs, materiale educaționale pentru lucrătorii din industria sănătății, elemente de etichetare, garanția respectivării obligațiilor de comercializare, condițiile de utilizare și nu numai. Aceste elemente trebuie să fie clare și credibile. De asemenea, vaccinul are și aprobarea statelor membre în baza analizei acestora.

În testele clinice desfășurate în Mexic și Statele Unite, efectuate pe voluntari având peste 18 ani, s-a constatat o reducere de 90,4% a numărului de cazuri COVID-19 simptomatice în primele 7 zile după efectuarea celei de-a doua doze (14 cazuri din 17.312 persoane comparativ cu 63 din 8.814 de persoane în cazul placebo). Rezultate similare au fost identificate și în urma testelor clinice din Regatul Unit, cu o eficacitate de 89,7%. Tulpinile dominante în cadrul testelor clinice au fost Alpha și Beta, existând date limitate asupra eficacității Nuvaxovid în cazul variantelor Delta și Omicron. Efectele adverse observate au fost în general ușoare sau moderate, eliminateîn câteva zile după vaccinare, incluzând: sensibilitate/durere în locul injectării, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, senzație generală de rău, dureri articulare, greață, vomă.

Comisia Europeană a semnat un contract cu Novavax pe 4 august 2021 prin care compania se obligă, în eventualitatea autorizării intrării pe piață, a 100 de milioane de vaccinuri. Livrarea acestora se va face începând cu prima parte a anului 2022. De asemenea, conform contractului, statele membre ale Uniunii Europene vor putea să achiziționeze alte 100 de milioane de doze în 2022 și 2023.

Aceste doze se adaugă celor 2,4 miliarde produse de BioNtech și Pfizer, celor 460 de milioane venite de la Moderna, celor 400 de milioane de la AstraZeneca și celor 400 de milioane de la Janssen, conform mesajului transmis de instituția europeană.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.