Va începe un conflict pe Nil? Tensiuni între Egipt și Ethiopia

Va începe un conflict pe Nil? Tensiuni între Egipt și Ethiopia

Ethiopia a anunțat a doua umplere a Marelui Baraj al Renașterii Ethiopiene, un colos energetic care stârnește îngrijorarea statelor aflate în avalul Nilului. Acestea nu au ajuns la un acord privind procesul de umplere a lacului de acumulare, iar acțiunile ethiopiene sunt considerate unilaterale.

Subiectul este pe agenda Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Țările din aval, Egiptul și Sudanul, au cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să intervină și să au lansat un apel pentru un acord obligatoriu din punct de vedere legal care să contribuie la soluționarea disputei și să contribuie la gestionarea disponibilității apei folosite pentru baraj, menționând că 10 ani de negocieri au eșuat, este încălcat un acord anterior din 2015 și 150 de milioane de oameni sunt puși sub un pericol existențial. Ethiopia se opune și cere ca problema să fie soluționată prin intermediul Uniunii Africane.

Barajul construit pe Nilul Albastru ar trebui să fie la capacitate deplină în 2023. Reprezintă cea mai mare proiect hidroelectric din Africa și al șaptea centrală din lume. 250 de milioane de oameni se află în bazinul Nilului Albastru, efectele proiectului fiind atât pozitive, cât și negative prin acest proiect. 65 de milioane de ethiopieni ar putea avea acces la electricitate prin operaționalizarea proiectului.

Ethiopia își propune să contribuie la furnizarea de electrciitate pentru populație și la dezvoltare economică prin investiția de 5 miliarde de dolari. Partea ethiopiană este de părare că nu este treaba Consiliului de Securitate să intervină în aspectele ce țin de apele Nilului, fiind departe de mandatul de asigurare a păcii și securității. De altfel, ethiopienii acuză interferența Ligii Arabe și a Națiunilor Unite în acest caz, spunând că proiectul este strict o chestiune de afaceri interne a Ethiopiei. De altfel, mai menționează ethiopienii, rezervorul de apă al centralei acestora este de 2,5 ori mai mic decât cel al egiptenilor de la Aswan. Demonstrații sunt planificate pe Coasta de Est în contextul discuțiilor de la nivelul Consiliului de Securitate în încercarea de a susține poziția Ethiopiei.

Egiptul și Sudanul acuză Ethiopia că din cauza lipsei sale de voință nu s-a ajuns la un acord, dar amintesc că este posibil un acord în următoarele șase luni. În același timp, Egiptul nu exclude folosirea forței militare pentru rezolvarea disputei, ținând cont că afectează puternic interesele sale naționale.

În acest context, Uniunea Europeană îndeamnă părțile să se întoarcă la negocieri, menționând că, în calitate de observator, va continua să sprijine procesul mediat de Uniunea Africană în strânsă colaborare cu Statlee Unite și Națiunile Unite.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.