Știi ce opțiuni au partidele pe care le-ai votat pentru viitorul Europei?

Știi ce opțiuni au partidele pe care le-ai votat pentru viitorul Europei?

Anul acesta se desfășoară Conferința privind viitorul Europei. Rezultatele conferinței vor contribui la un proces de revitalizare a acțiunii Uniunii Europene în viitor. Dezbaterea este în toi, desfășurată în toate statele membre UE, implicând numeroase părți interesate. Punctul central al acestui proces este reprezentant de o adunare plenară a Conferinței și de o platformă virtuală care reunește cele mai multe propuneri.

Partidele din Parlamentul European au reprezentanți în această plenară și duc mai departe o serie de mesaje privind viitorul pe care îl așteaptă de la Europa. Unele dintre ele au mers în campanie cu o parte din aceste mesaje, altele nu. Acum, sunt declarații și materiale de partid făcute care să expună pozițiile pe care reprezentanții acestora le vor susține în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Știți care sunt? Probabil nu, însă ele există.

Contează acest aspect pentru că oferă informații utile despre votul și politicile pe care aceste partide le vor promova. Implicit, vor afectea nivelul de bunăstare al cetățenilor din România, precum și modul în care aceștia se vor situația în plan european. Conferința privind viitorul Europei este structurată pe mai multe teme, deci partidele politice au ocazia să ofere o viziune pentru aceste teme. Ce se întâmplă mai departe cade în plan secund, întrucât sunt puține diferențieri posibile din momentul în care o anumită decizie a fost luată.

Recomand urmărirea pozițiilor partidelor politice din România aflate în Parlamentul European pe tema viitorului Europei. Unele sunt elemente de program politic. Și mai mult, când este amintită o propunere susținută, răspunderea de câteva ori la întrebarea „ce impact va avea această propunere asupra mea și a comunității mele”, nu doar răspunsurile pozitive, ci și cele negative. Lectură plăcută!

imagine: Conferinta privind viitorul Europei

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *