Standarde europene privind obligațiunile verzi

Standarde europene privind obligațiunile verzi

Pentru a combate fenomenul de greenwashing, Comisia Europeană propune un standard pentru obligaționile verzi, astfel încât să dovedească că investițiile finanțabile prin acele obligațiuni vor fi cu adevărat investiții sustenabile.

Regulamentul propus de Comisia Europeană stabilește un standard europeană pentru obligațiunile verzi. Propunerea este voluntară pentru toți emițătorii de obligațiuni, fie suverani sau actori privați. Acest standard, prescurtat EUGBS (European Union Green Bond Standard), își propune să devină un „gold standard” pentru modul în care cokmpaniile și autoritățile publice pot folosi obligațiunile verzi pentru a atrage fonduri de pe piețe de capital pentru a a finanța investiții, în acord cu cerințele de mediu.

Prin intermediul standardului propus, emițătorii de obligațiuni verzi vor avea un instrument la dispoziție pentru a arătat că proiectele verzi pe care aceștia le finanțează sunt aliniate cu taxonomia Uniunii Europene, iar investitorii care cumpăr aceste acțiuni vor putea să vadă mai simplu că investițiile acestora sunt sustenabile, reducând riscul de greenwashing.

Standardul va fi disponibil atât emițătorilor din Uniunea Europeană, cât și celor din afara UE, și va avea patru cerințe principale conform propunerii de regulament:

  1. fondurile astfel obțiunile de către obligațiuni trebuie să fie alocate pe deplin pentru proiecte aliniate cu taxonomia UE;
  2. alocarea produselor emisiunii trebuie să fie transparentă pe deplin, fiind prevăzute în acest sens obligații de raportare detaliate;
  3. toate emisiunile de obligațiuni verzi ale UE trebuie să fie controlate de un examinator extern, care să se asigure de respectarea regulamentul și de alinierea proiectelor finanțte cu taxonomia. Este prevăzută mai o flexibilitate limitată în acest sens pentru suverani;
  4. examinatorii externi care propun serviciile acestora emițătorilor de obligațiuni verzi ale UE trebuie înregistrați de către Autoritatea Europeană pentru Piețe Financiare și sunt supuși supravegherii acesteia. Această obligație ar urma să garanteză calitatea serviciilor acestora pentru a proteja investitorii și a asigura integritatea pieței. Și în acest caz este prevăzută o flexibilitate limitată pentru suverani.

Urmează procedura de co-legislare în care eurodeputații și guvernele naționale vor negocia pentru a ajunge la un acord pentru adoptarea sau nu a acestei propuneri. Acest standard ar urma să aibă un rol important pentru soluționarea îngrijorărilor privind greewashing și pentru protejarea integrității pieței, contribuit astfel la sprijinirea finanțării proiectelor verzi legitime.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *