Uniunea Europeană se opune valorilor europene în cazul Xinjiang

Uniunea Europeană se opune valorilor europene în cazul Xinjiang

Uniunea Europeană și statele sale principale se opun valorilor europene în cazul Xinjiang. În schimb, câștigă interesele mercantiliste ale industriei germane.

Liderii fostelor națiuni industriale s-au reunit în Marea Britanie pentru un summit G7. La un moment dat, Joe Biden și Justin Trudeau, reprezentanții SUA și Canada, au ridicat problema muncii forțate la care este supusă minoritatea uigură din China. Cei prezenți au avut chiar o sesiune în a doua zi de summit pe această temă. Ce s-a întâmplat? UE, Germania, Italia și Franța s-au opus unei astfel de declarații, chiar dacă era mult mai puțin drastică față de realitatea de pe teren, unde vorbim de un adevărat genocid îndreptat de Partidul Comunist Chinez împotriva populației musulmane din Xinjiang.

Declarația care a ajuns în comunicatul final al summitui G7 este apă de ploaie. Nu spune mai nimic concret și evită toate interpretările posibile privind chestiuni ce ar putea deranja Beijingul. Este dincolo de orice dubiu că politica europeană privind China este una de appeasement, chiar și atunci când este vorba de valorile pe care UE este obligată de tratatele fondatoare să le apere. Merkel spune că este nevoie de China pentru protecția climei și biodiversitate. Europenii spun că nu sunt interesați de o competiție sistemică cu China.

Ambele poziții suferă de miopie. China este principala amenințare la adresa climei și biodiversității de pe planetă, externalizându-și pagubele create către alte țări și continente. Angajamentele sale nu pot fi verificate obiectiv. Pe zona de competiție economică, China și-a asumat obiectivul dominației globale până în 2049, înlocuind americanii și europenii din lanțuri de aprovizionare și având o poziție agresivă de investiții. UE nu deranjează China și pentru că împrumuturile din care vor fi finanțate planurile naționale de redresare și reziliență vor fi oferite de investitorii chinezi. Degeaba protejează Germania interesele marilor companii pe piața chineză, cu prețul sterilizării forțate a minorităților, dacă în câțiva ani acele companii germane vor fi înlocuite de unele chineze.

Faptul că Germania, Italia, Franța și Uniunea Europeană acomodează acțiunile genocidare ale Chinei ar trebui să ridice semne de întrebare privind angajamentele pe care acestea le au față de drepturile și libertățile fundamentale. În Xinjiang, sub dominația grupărilor ultranaționaliste la conducerea sistemului de securitate și a Partidului Comunist Chinez, nu vorbim doar de muncă forțată pentru beneficiile grupărilor mai-marilor partidului unic și ale unor companii europene, ci și de încarcerare în masă, profilare etnică, sterilizare forțată pe motive etnice, strămutări încurajate de stat pentru depopularea regiunii de musulmani și nu numai. Toate acestea au loc în timp ce entitățile europene amintite mai sus vor să reducă cât mai mult orice declarație care ar putea deranja China.

„Suntem îngrijorați de folosirea tuturor formelor de muncă forțată în lanțurile globale de aprovizionare, inclusiv a muncii forțate încurajate de stat pe grupuri vulnerabile și minorități, inclusiv în agricultură, sectorul solar, și de îmbrăcăminte. Suntem de acord asupra importanței susținerii drepturilor omului și standardelor internaționale de muncă, inclusiv asupra a celor care derivă din calitatea de membru a Organizației Internaționale a Muncii, prin lanțurile globale de aprovizionare și soluționarea instanțelor de muncă forțată. Ne angajăm să continuăm să lucrăm împreună inclusiv prin mijloacele disponibile în plan domestic și pri intermediul instituțiilor multinaționale, pentru a proteja indivizii de muncă forțată și pentru a asigura că lanțurile globale de aprovizionare sunt fără folosirea muncii forțate. Prin urmare, însărcinăm grupul G7 al miniștrilor de comerț să identifice toate zonele pentru consolidarea cooperării și eforturi colective pentru eradicarea folosirii tuturor formelor de muncă forțată în lanțurile globale de aprovizionare, înainte de reuniunea miniștrilor de comerț ai G7 din octombrie 2021.”

Cum am scris mai sus, apă de ploaie. Nicio propunere concretă nu este amintită. Referințele la China sunt aproape inexistente. Iar industria de automobile europeană nu este pusă pe agendă în enumerările de mai sus.

China nu dă niciun leu pe obligațiile care derivă din calitatea de membru al unor instituțiilor multilaterale, după cum dovedește constant nu doar prin declarații belicoase, dar și prin capturarea unor cetățeni străini folosiți ca monedă de schimb în afacerile externe. De 20 de ani nu își îndeplinește obligații de membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Investițiile sale vin cu perspectiva îndatorării și controlului economiei pentru multe generații, după cum arată toată Africa, Europa de Vest, Muntenegru și alții.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *