Un referendum pe tema justiției
Un referendum pe tema justiției în același timp cu alegerile europarlamnetare este o decizie nefericită și un eveniment inoportun. Transformarea ideii de justiție în circ politic nu a ajutat niciodată pe nimeni în ultimii 2500 de ani.
Justiția nu se supune la vot. Personal, am dubii că există vreo întrebare pe tema aceasta care să fie în acord cu prevederile Constituției României și cu recomandările Comisiei de la Veneția.
În al doilea rând, cele două tipuri de alegeri – cele europarlamentare și referendumul – sunt incompatibile, de la logică politică, scop, obiective până la organizare și desfășurare (de exemplu, legislație diferită, bazin electoral diferit, modul de desfășurare a campaniei, rolul autorităților publice, taberele politice, etc.).
În ultimul rând, dacă în condiții absurde va fi convocat un referendum pe o temă pe subiecte ce țin de justiție în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, ajungem să punem sub semnul întrebării respectarea pe 26 mai a unor principii electorale fundamentale, printre care egalitatea de șanse și libertatea alegătorilor de a-și forma și exprima opinia în mod liber.
În timp ce Comisia Europeană recomandă sporirea dimensiunii europene a alegerilor pentru Parlamentul European, a conștientizării impactului politicilor UE asupra cetățenilor și creșterea legitimității democratice a UE, un referendum simultan nu face altceva decât să deturneze atenția de la aceste obiective cu un non-subiect.