Brexit, 7 zile înainte

Mai sunt câteva zile până când am putea afla răspunsul la  întrebarea dacă se poate ieși din Uniunea Europeană. Interdepedențele create în 45 de ani de stat membru între Regatul Unit și restul Uniunii Europene sunt un obstacol pentru ieșirea facilă și rapidă. De altfel,  o problemă a ambelor părți a fost cea a unei ieșiri ordonate.

După întâlnirea Consiliului European din 21-22 martie, Regatul Unit are trei opțiuni:

  • prelungirea termenului de ieșire de la data de 29 martie la 12 aprilie în cazul în care propunerea actualizată de acord de ieșire nu este acceptată de deputații din Camera Comunelor;
  • prelungirea termenului de ieșire de la 29 martie la 22 mai, dacă deputații din Camera Comunelor vor accepta acordul negociat;
  • retragerea din procesul de ieșire din Uniuniunea Europeană.

Opțiunile oferite sunt mai restrictive decât solicitările avute de prim-ministrul Theresa May în scrisoarea adresată liderilor Uniunii Europene, în care solicitase o amânare de trei luni.

22 mai este un termen cheie datorită începerii alegerilor pentru membrii viitorului Parlament European în ziua următoare. Alegerile sunt programate în Uniunea Europeană între 23 și 26 mai. În România, acestea vor avea loc duminică, 26 mai.

Dacă Regatul Unit va fi membru al UE după 22 mai, va trebui să organizeze alegeri europarlamentare. Pe scurt, problema este că dacă va organiza alegeri europarlamentare, va trimite din nou reprezentanți într-o nouă legislatură europeană și va avea drepturi asemenea unui stat membru, iar apoi va trebui să se retragă și să se revină un Parlament European adaptat pentru UE27. Practic, Regatul Unit ar putea participa la luarea deciziilor pentru perioada următoare, ceea ce ridică mari probleme politice, legale și economice.

Orizontul Brexitului se vede și la nivelul autorităților electorale din statele membre ale Uniunii Europene. În acest moment, cetățenii Regatului Unit sunt cetățeni europeni. Acest lucru înseamnă că au dreptul de a vota și de a fi aleși în cadrul alegerilor locale și europene din celelalte state membre. Situația ieșirii creează incertitudini privind implicării politice a acestora și aduce câteva provocări pentru autoritățile din UE27.

Problema este valabilă și în sens invers, dar în particular în privința drepturilor muncitorilor români în Regatul Unit. Peste 411.000 de cetățeni români trăiesc în Regatul Unit, conform statisticilor acestora, mai mulți decât irlandezi sau indieni. Este în interesul ambelor părți, UE și Regatul Unit, să asigure o ieșire ordonată și din obligațiile fundamentale ale UE, fără șocuri majore. Însă cu șapte zile înainte de prima dată pentru Brexit, aceștia nu știau direcția.

Contrar afirmațiilor președintelui României, Klaus Iohannis, care declara că va ajunge „în bilateral la o înțelegere foarte bună pentru cetățenii români și pentru cetățenii britanici”, conform discuțiilor sale cu prim-ministrul din Regat, legislația europeană privind libertatea de circulație a persoanelor este cea care va determina condițiile pentru cetățenii români și britanici, cu mici ajustări (aproape) nesemnificative de la nivel național. Condițiile vor fi similare în aproape toți cetățenii europeni, iar înțelegerea bilaterală este limitată de cea valabilă pentru UE27.

sursa imagine: EU flag Brexit / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.