Un nou puci constituțional al USL (PSD-PNL-UDMR)

Un nou puci constituțional al USL (PSD-PNL-UDMR)

Mai contează jurământul să respecți Constituția și legile țării? Dar determinarea să aperi și să promovezi valorile democratice câștigate cu greu în 1989? Angajamentul pentru bunăstarea societății? Sunt trei întrebări care, în aceste zile, par să aibă răspunsuri negative. Constituția? Niște cuvinte pe o bucată de hârtie, acum digital, care poate fi jucată după interesul fiecăruia. Democrație? Doar când suntem în opoziție, nu și când suntem la putere. Bunăstarea societății? Demagogie.

Este indubitabil că au avut greșeli și partenerii juniori din coaliția de guvernare care a stat la Palatul Victoria din decembrie anul trecut până acum. Dar discuția merge deja în zona de respectare a unor principii înrădăcitate în Constituție și a unora ce țin de angajamentul democratic. Când ești la putere, nu lansezi campanii guvernamentale împotriva opoziției. Nu folosești resurse publice pentru partid, fie vorba de consilierii de stat angajați, de comunicarea de pe Facebook sau de prograul Anghel Saligny. Nici nu lansezi din zona cancelariei prim-ministrului atacuri la adresa opoziției transmise către cancelariile occidentale, de parcă oricum nu ar ști toată lumea ceea ce se întâmplă în politica românească și să etichetezi singura opoziție ca fiind „antidemocratică” pentru că se opune unor măsuri guvernamentale și folosește un instrument pe care îl are la dispoziție pentru exercitarea controlului democratic asupra executivului.

Mai mult, nu folosești tot felul de trucuri politico-administrative bazate pe majoritatea pe care o ai în niște structuri instituționale pentru a bloca depunerea unei moțiuni de cenzură de către opoziției într-un exercițiu democratic de control parlamentar, pentru a bloca de mai multe ori citirea moțiunii de cenzură și, desigur, pentru a bloca dezbaterea și votul pentru moțiunea de cenzură, contrar prevederilor constituționale, de preferat până după congresul partidului (sau, în logica partidului de opoziție care sprijină guvernul Cîțu, până la pronunțarea CCR pe o sesizare de neconstituționalitate depusă de putere pentru a stânjeni opoziția). Mai putem vorbim în prezent de control democratic al guvernului de către parlament? Nu prea.

Iar ceea ce se întâmplă în partidul de guvernământ este mai grav. Parlamentarii, deși au un mandat reprezentativ, sunt amenințați și primesc dispoziții de la partid contrar legii și Constituției. Mai mult, sunt dubii serioase privind respectarea statului Partidului Național Liberal prin acțiunile depuse de Guvernul Cîțu. Niciunul nu critică aceste dispoziții, arătând limitele compatibilității partidului cu principiile democratice pe care ar trebui să le respecte. Cât despre prim-ministru, lansează de ani de zile speculații și conspirații fără număr, însă fără a fi tras la răspundere. Este suficient.

În tot acest context, această criză politică are un final deschis, nedeterminat încă. Poate acesta este și un element care o face și mai gravă, încurajând actorii implicați să adâncească criza politică și să o transforme, așa cum au făcut, într-o criză a respectării statului de drept și valorilor democratice în România. Despre misiunea guvernării, aceasta este în afara obiectivelor actualilor actori. În fond, de ce să se încurce în mecanisme de control în privința investițiilor publice, când pot lăsa firmele de casă ale baronilor locali să facă totul în stilul cu care ne-am învățat.

*sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *