20 de ani de la 11 septembrie

20 de ani de la 11 septembrie

Au trecut două decenii de la 11 septembrie 2001. A fost unul dintre evenimentele internaționale pe care l-am văzut la televiziunea națională la acel moment. Patru avioane comerciale au fost transformate de teroriști în arme împotriva oamenilor, totul având ca miză o ideologie, o ideologie care a rezistat vremurilor și pune probleme și în ziua de astăzi.

La 20 de ani de la 11 septembrie vedem și retragerea din Afghanistan, executată problematic, lăsând loc celor care l-au adăpostit pe Osama Bin-Laden să continue să adăpostească nestingheriți alte grupuri cu agende similare. Faptul că talibanii se consideră învingători în războiul de două decenii cu reprezentanții Occidentului aduce motive de mândri tuturor grupărilor radicale dispuse să apeleze la violență pentru a-și atinge scopurile politice.

Suntem acum mai departe de 11 septembrie 2001 față de sfârșitul Războiului Rece la acel moment. Schimbări fundamentale au avut loc. Războiul global împotriva terorii. Emergența Chinei. Reînvigorarea misiunilor belicoase ale Rusiei. Extinderea NATO și a Uniunii Europene în spațiul ex-comunist. Toate acestea ne influențează și toate sunt reprezentative pentru era începută de atentatele teroriste din New York.

Dacă pe teren războiul început în 2001 se încheie cu retragerea trupelor coaliției internaționale din Afghanistan, nivelul de alertă rămâne semnificativ și îndeamnă la folosirea resurselor avute pentru a preveni alte atacuri. Asigurarea securității naționale devine tot mai complicată, când teroriștii își pot recruta adepții online, pot desfășura strategii tot mai necunoscute, și, mai ales, pot avea acces la arme la care în trecut nu aveau. Au capacitatea să transforme un spital într-o bombă, să folosească diferite metode împotriva infrastructurii critice pentru a cauza daune umane, economice și politice relevante, pot fabrica dezastre în limitele imaginației. Retragerea din Afghanistan nu reprezintă, de fapt, sfârșitul războiului împotriva terorii, ci normalizarea sa.

Europa este în centrul țintelor din spațiul în care trăim. Dacă Statele Unite au propriile lor probleme interne, cum este cazul terorismul domestic, în Europa influența atacurilor care au lovit după 2015 este clar externă, atacând nu doar valori și simboluri precum libertatea de exprimare, Crăciunul sau libera circulației, ci și bazele coeziunii sociale și conviețuirii pașnice învățate în sute de ani de conflict între vecini. Noii atacatori aduc, folosindu-se de o ideologie criminală, vechile temeri ale vechiului continent în realitatea cotidiană.

imagine via Wikimedia

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *