Un nou președinte al Parlamentului European

Un nou președinte al Parlamentului European

Eurodeputata malteză Roberta Metsola (PPE) a fost aleasă noul președinte al Parlamentului European. Aceasta a reușit obținerea sprijinului a 458 de eurodeputați, succedând astfel eurodeputatul italian David Sassoli (PES). Schimbarea culorii politice vine în urma înțelegerii din 2019 între principalele formațiuni politice europene cu privire la înțelegerile pentru alocarea funcțiilor de conducere din cadrul instituțiilor europene.

Politiciana suedeză de culoare Alice Bah Kuhnke s-a situat pe a doua poziție, cu 101, din partea Verzilor, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de candidatul din partea Stângii, Sira Rego, din Spania, cu 57 de voturi. Eurodeputatul conservator din partea partidului aflat la putere în Polonia, Kosma Zlotowski, s-a retras din cursa electorală în ziua votului.

Metsola (43 de ani) va deține această funcție până la alegerile europarlamentare din 2024. Cunoscută pentru pozițiile sale împotriva unor drepturi ale omului și pentru sprijinirea statelor de drept în unele state est-europene, Metsola este membru al Parlamentului European din 2013, anterior fiind implicată în activitățile Partidului Naționalist din Malta și oferind consultanță juridică mai multor personalități politice.

Ca președinte al Parlamentului European, Metsola contribuie la atingerea unui nou record de afirmare pozitivă a femeilor la conducerea instituțiilor europene. Dacă au fost fost femei în această poziție, Simone Veil și Nicole Fontaine, este prima dată când președinții Parlamentului European, Comisiei Europene și Băncii Centrale Europene au același gen în același timp.

imagine: europarl.europa.eu

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.