UE oferă anul 1,5 miliarde de euro ca ajutor umanitar

UE oferă anul 1,5 miliarde de euro ca ajutor umanitar

Uniunea Europeană a alocat un buget de asistență umanitară de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru 2022. Aceste fonduri vor merge pentru a contribui la limitarea efectelor conflictelor și violențelor de pe Glob, dar și sprijinii persoanelor care au nevoie de ajutor pe fondul dezastrelor naturale (secete, inundații, incendii de pădure, și alte evenimente extreme).

O zecime din această sumă va merge pentru educație în urgențe, sprijinind copiii și tinerii să treacă prin sistemul de învățământ, așa cum poate fi organizat în sistemele specifice mediilor afectate de conflicte și dezastru. Sprijinul educațional este esențial în condițiile în care nu există sau nu mai acces la școli, riscând pierderea unor generații.

Conform Comisiei Europene, Uniunea Europeană a furnizat din 1992 asistență umanitară în peste 110 țări. Acest ajutor oferit de UE este oferit prin organizații partenere ale Uniunii Europene, iar fondurile alocate sunt atent monitorizate pentru a se asigura că sunt bine cheltuite.

Punctele de mai jos descriu cum vor fi alocate aceste fonduri:

  • 469 de milioane de euro pentru Africa sub-sahariană pentru a interveni în crizele alimentare și de nutriție din zonele măcinate de conflictele saheliene, către cei strămutați din cauza violenei în bazinul Lacului Ciad, Sudanul de Sud și Cornul Africii, precum și către persoanele afectate de conflictul pe termen lung din RD Congo.
  • 351 de milioane de euro vor fi alocate pentru nevoile persoaenlor din Orientul Mijlociu și nordul Africii, sprijinind intervenții în contextul crizei din Siria și nevoile refugiaților din țările vecine, precum și din Yemen.
  • 188 de milioane de euro pentru sprijinirea populațiilor vulnerabile din Asia și America Latină, incluzând crizele din Afganistan, Venezuala, Columbia, Haiti și Rohingya.
  • 370 de milioane de euro sunt sume alocate pentru crize neanticipate, pentru intervenții în caz de agravare a celor actuale și pentru alte categorii de operațiuni necesare intervențiilor de asistență umanitară.
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.