Un cadru intercontinental privind migrația

Un cadru intercontinental privind migrația

Recenta reuniune între lideri africani și europeni a avut din nou pe agendă subiectul migrației. Problema nu este rezolvată, după cum se poate vedea recent în spațiul Mării Mediteranene, deși în ultimul timp apar presiuni și pe rute exotice din nord-estul Uniunii Europene. În logica aprofundării cooperării și dialogului privind migrația și mobilitatea, aceștia au discutat despre soluțiile fezabile pentru gestionarea migrației.

„Miniștrii au reiterat importanța continuă a cadrului de dialog între Uniunea Europeană și Uniunea Africană privind migrația și au subliniat importanța asigurării unei abordări armonizate între diferitele formate de dialog incluzând Planul comun de acțiune de la Valletta, procesele Rabat și Khartoum, și task-force-ul privind migrația între Uniunea Africană, Uniunea Europeană, și Organizația Națiunilor Unite. Aceștia au salutat discuțiile în derulare între Uniunea Africană și Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unui cadru comun privind migrația continent-continent și dialogul privind mobilitatea (C2CMMD), având ca scop continuarea structurării cooperării privind migrația și mobilitate, în același timp cu înaintarea cooperării privind priorități comune precum protejarea celor aflați cu nevoi; remitențe; investițiile diasporei; migrația iregulară; traficul de ființe umane și transportul ilegal de migranți; returnarea, readmiterea și reintegrarea; și împărtășirea experiențelor și celor mai bune practici”, transmite comunicatul final al întâlnirii liderilor statelor de pe cele două continente.

Sunt amintite demersurile pentru îmbunătățirea structurării acțiunilor europene și africane în privința gestionării migrației. Dezvoltarea unui cadru comun privind migrațiai intercontinentală este pe ordinea de zi, cuprinzând atât aspectele ce țin de migrație, cât și de mobilitate – C2CMMD. Acesta este legat de principalele priorități stabilite de Europa și Africa în privința cooperării în domeniu.

Recent, președintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel pentru o structurare mai bună a migrației, propunând un tratat între Europa și Africa în acest sens. Conform acestuia, ar urma să fie un tratat de prietenie și pace între Uniunea Europeană și Africa. În ultima perioadă, Rămâne de văzut dacă cele două inițiative sunt conectate, ținând cont că tratează același subiect. Franța a făcut mai dificilă intrarea migranților din nordul Africii pe teritoriul ei pe fondul neîndeplinirii de către statele din această regiune a obligațiilor pe care le au în privința gestionării migrației.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.