La șase ani după Colectiv, corupția zburdă

La șase ani după Colectiv, corupția zburdă

#CorupțiaUcide a fost mesajul de indignare care a stat la baza mișcării sociale post-Colectiv.

Tragedia aceasta a fost instrumentalizată de diferite forțe politice pentru a ajunge la putere și pentru a lua o serie de măsuri proaste. A fost un mesaj oportun politic și economic pentru unele grupuri. Încă mai ține captive multe persoane, unele care încă nu au reușit să aibă o perspectivă aprofundată a implicațiilor sprijinului pe care îl acordă. Nici ceilalți nu au înțeles mesajul de atunci, oricât de instrumentalizat ar fi fost.

S-au construit cariere politice și s-au dat tunuri economice unice în ultimele două decenii. Fiecare criză are oportuniștii ei, departe de mijloacele și scopurile necesare acelei crize. Unii au fost chiar de mai multe ori la putere, nereușind însă să se ridice nici la nivelul „corupților”. Alții au fost repatriați și puși să vegheze contractele defavorabile interesului public la cârma unor companii de stat. Este argumentul „au furat, dar au și făcut”, o relativizare tembelă a acestui context, dar ceea ce a urmat arată că s-au întors alții care „au furat mai mult și nu au făcut nimic”.

Imaginea ultimilor șase ani arată astfel: țipăm că nu ne place corupția și vrem o țară ca afară, dar suntem beneficiarii acestei corupții și proaste guvernări, deci nu vrem să se schimbe condițiile care ne asigură beneficiile. Caragiale a mai scris pe această atitudine, nu este nouă. Mai grav chiar ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. Schemele economice făcute sub guvernele Orban și Cîțu arată doar libertate pentru corupție și impunitate, sprijinită de imaginea prezenței la VIP a miniștrilor anchetați de DNA împreună cu procurorul-șef al DNA. La șase ani de la Colectiv, anticorupția nu mai există, altfel ar fi anchetat cineva pe bune ceea ce se întâmplă de vreo doi ani cu bugetul de stat.

La șase ani de la Colectiv, imaginea principală pe care o vedem este imaginea goală a justiției în sens larg. Procurorii încă nu au avut capacitatea și aprobarea să meargă dincolo de responsabilii direcți. Justiția încă nu a găsit niciun vinovat. Corupția mică de tipul celei care a permis avizele date pentru acel club este la locul ei. Primarul acelei instituții a fost reales, de data aceasta într-un alt sector al Bucureștiului, iar prim-ministrul a participat la evenimente comune cu acestea. Președintele, încă prins în revenirea de după plimbarea la piramidele din Egipt, a uitat de semnificația acestei zile. Însă dacă ar fi avut vreo ieșire publică ar fi fost ipocrită, căci el este cel care a creat criza guvernamentală în încercarea de a bloca procesul de numire a unor procurori printr-un proces relativ corect. Și i-ar fi fost amintit și mesajul în care cerea leadershipului politic și administrativ să își asume răspunderea pentru tragedia de la Colectiv în timp ce tot el a încurajat tragedia actuală din pandemie tolerând favoruri politice pentru organizarea unor evenimente precum Untold la Cluj-Napoca sau Congresul PNL în București.

La șase ani de la Colectiv, avizele se obțin la fel de la instituții. Nu există suficiente locuri în închisorile din România pentru a reține nici 1% din cei care profită de pe urma eliberării actelor în mod defectuos, chiar cu încălcarea legii și obținerea de beneficii personale. Recent circula un exemplu al unui consilier de la Ministerul Dezvoltării care a primit o șpagă de vreo 80.000 de euro pentru a trece cu vederea implementarea nereglementară a unui proiect. Ministrul Mediului care folosea anul trecut certificatele de carbon pentru beneficii personale a fost ales între timp președinte al Consiliului Județean Iași, unul dintre principalii poli economici ai României. În fapt, lucrurile s-au înrăutățit între timp. Verificările de conformitate sunt mai superficiale în prezent, inspecțiile politizate, iar avizele se obțin mai ușor din punct de vedere al calității evaluării și sunt mai puține necesare, după activitatea ultimelor două legislaturi. Au ruginit și panourile cu anunțul că diferite clădiri nu au autorizație ISU, fără a fi îmbunătățit statutul acestora.

#CorupțiaUcide rămâne la șase ani de la colectiv un hashtag tragicomic într-un mediu cu impunitate pentru aproape orice.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *