Pandemie de doctori în Guvernul Cîțu

Pandemie de doctori în Guvernul Cîțu

Guvernul Cîțu are paisprezece membri. Cel puțin opt dintre aceștia au titluri de doctor sau au urmat studii doctorale. Există semne de întrebare asupra integrității acestui parcurs în cazul majorității acestora.

PressOne scrie cum Ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu (PNL, anterior Pro România), rectorul USAMV București, a făcut tot posibilul pentru ca Ministerul Educației să piardă în instanță procesele pentru anularea titlurilor de doctor ale unor plagiatori dovediți. La mijloc sunt niște „plagiatori VIP”, respectiv prim-adjunctul procurorului general al României, un procuror CSM și general de armată, respectiv un senator PSD și fost ministru al Sănătății.

Deși tezele de doctorat sunt publice oriunde în lumea civilizată prin natura rolului acestora în universitate, cercetare, și societate, teza ministrului Educației este secretă. HotNews.ro a scris acum câteva luni despre acest subiect. Practic, avem un ministru al Educației cu un doctorat secret. Partea pozitivă este că a solicitat universității pe care tot acesta o conduce să îi verifice lucrarea susținută acum 21 de ani și să vadă dacă este plagiată. Deși au trecut trei luni, nu apar informații noi în acest caz, chiar dacă vorbim de un demnitar în statul român.

Despre prim-ministrul Florin Cîțu știm că este un escroc dovedit după povestea cu însușirea frauduloasă a unor active financiare ale unei bănci americane, apoi imposibil de găsit de către executori, fiindcă se întorsese în România. PNL l-a promovat ca mare economist, cu studii doctorale. Realitatea este diferită, senatorul PNL cu ambiții de președinte al Senatului netrimițându-și lucrarea de doctorat și neapărându-o, în pofida unui număr consideral de ani petrecuți în State cu acest scop. Rămâne întrebarea ce a făcut în acest timp în Statele Unite în anii 1990, dacă teza de doctorat nu și-a pregătit-o.

Și Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor Publice, are un doctorat de la Universitatea de Vest din Timișoara din 2016. Nimeni nu a verificat pănă acum teza acestuia de doctorat. Verificarea este necesară. Ne putem pune întrebări relevante asupra sa, după gafele pe care le face în domeniul pe care îl veghează și în care, conform CV-ului oficial, are un doctorat. Este greu de crezut că cineva care dovedește o pregătire atât de slabă prin intervențiile publice să aibă un doctorat în domeniul în care face aceste declarații.

Lucian Bode (PNL) este ministrul Afacerilor Interne, ministru interimar al Justiției, anterior ministru al Transporturilor, anterior ministrul al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, deputat în Parlamentul României din 2008. Este cunoscut pentru accidentul provocat de mașina în care dormea într-un caz demn de fascinanta Românie. După ce a obținut o diplomă de inginer electromecanic în 1998, Bode are un doctorat în Relații Internaționale și Studii Europene de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este neclar statutul volumului. Link-ul de pe platforma Ministerului Educației duce către o editură în care acest volum costă 0 RON. Povestea tezei sale rămâne interesantă, fiind la un moment dat și secretizată (G4Media.ro).

Ultimul membru al Guvernului României care refuză să pună reflectoarele asupra creației sale științifice este propunerea de prim-ministru a lui Klaus Iohannis, generalul Nicolae Ciucă. Ziare.com publică opinia unui fost consilier prezidențial și profesor universitar în care se întreabă dacă a văzut cineva teza de doctorat a generalului Ciucă. Nu știm, așteptăm să vedem dacă va publica cineva ceva pe această temă sau, cel puțin, dacă va avea acces la aceasta. Fiind persoana care va merge în Parlamentul României cu o propunere de cabinet și un program de guvernare, având deja statutul de ministru al Apărării, lucrarea sa ar fi trebuit să treacă deja printr-un control public, însă nu s-a întâmplat până acum.

Aceștia nu sunt singurii doctori din Guvernul Cîțu. Mai sunt la Ministerul Energiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, precum și la Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Mai este neclară și situația lui Kelemen Hunor (UDMR), viceprim-ministrul Guvernului României, care declară în CV că în 1998 a fost profesor de filosofie la Universitatea Babeș-Bolyai (ori a obținut acreditarea pentru a fi profesor de filosofie?).

Surprinzător, un guvern cu 60% din membri cu o aparentă minimă activitate științifică se face vinovat de moartea a zeci de mii de oameni prin respingerea măsurilor dovedite funcționale în mod științific în lupta cu COVID-19. Evident, dacă nu sunt alte explicații.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.