UE și Ucraina într-un parteneriat privind materiile prime

UE și Ucraina într-un parteneriat privind materiile prime

Uniunea Europeană și Ucraina au semnat un parteneriat strategic privind materiile prime, cu scopul unei integrării mai profunde la nivelul lanțurilor valorice ale materiilor prime și bateriilor. Acest pas este în acord cu obiectivele UE privind materiile prime, ajutând la diversificarea, consolidarea și securizarea materiilor prime necesare pentru realizarea tranziției verzi și digitale. În același timp, va sprijini competitivitatea Ucrainei.

Trei zone cheie de intervenție sunt definite prin intermediul acestui memorandum de înțelegere:

  1. Aproprierea cadrelor politice și de reglementare din domeniul mineritului, în particular privind criteriile de mediu, sociale și guvernanță în rândul tuturor activităților miniere.
  2. Integrarea mai profundă a materiile prime critie și lanțurilor valorice privind bateriile pentru a dezvolta resurse minerale în Ucraina într-un mod sustenabil și responsabil social.
  3. Îmbunătățiurea colaborării în domeniile cercetării și inovării pe cele două lanțuri valorice amintite, materii prime și baterii, prin intermediul Programului Orizont Europa.

Cu această ocazie, Ucraina a devenit membru în două alianța industriale europene, una privind materiile prime, cealaltă pentru baterii.
De asemenea, UE va oferi asistență tehnică Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina prin acest parteneriat strategic.

Uniunea Europeană și Ucraina au aprobat și un plan de acțiune pentru dezvoltarea acestui parteneriat strategic pentru perioada 2021-2022, cu acționi pentru sprijinirea decarbonării, procesării în mod sustneabil a materiilor prime și bateriilor în Ucraina, digitalizării și consolidării managementului datelor privind resursele și rezervele minerale ucrainene, folosirea programelor de observare a Pământului pentru explorare și monitorizare a performanței de mediu, dezvoltarea de proiecte comune între investitorii ucraineni și europeni.

imagine: Serviciul Audiovizual al Comisiei Europene

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.