UE lansează Observatorul European al Taxării

UE lansează Observatorul European al Taxării

Comisia Europeană a anunțat lansarea unui observator european al taxării pentru a sprijini prin cercetare demersurile împotriva abuzurilor la adresa sistemului de taxare. Acest laborator de cercetare va sprijini procesele de elaborare a politicilor publice de la nivelul Uniunii Europene, va oferi analize și date relevante. Observatorul va beneficia de independență deplină în cercetarea sa, urmând să ajute decidenții în privința iniațitivelor de rezolvare a problemelor ce țin de evaziune fiscală, evitare a taxării și planificare agresivă a taxării.

Observatorul European al Taxării va fi găzduit de Paris School fo Economics și va fi condus de celebrul economist francez Gabriel Zucman, discipol al lui Thomas Piketty și cunoscut pentru cercetarea sa asupra paradisurilor fiscale, inclusiv asupra acumulării, distribuirii și taxării avuției globale. Cel mai recent, cercetării au arătat că aplicarea de către europeni a unei cote globale de 25% a impozitului pe profit al multinaționalelor ar aduce la bugetul public aproximativ 170 de miliarde de euro în fiecare an.

Așadar, are și o dimensiune aplicată prin contribuțiile aduse la nivelul propunerilor în acest domenii. Observatorul are trei misiuni: să realizeze și să disemineze cercetări inovative asupra taxării, cu accept pe frauda și evaziunea fiscală, și asupra soluțiilor posibile; să promoveze o dezbatere democratică, inclusivă și pluralistă asupra viitorului taxării prin încurajarea dialogului între comunitatea științifică, societatea civilă și decidenți în UE și la nivel global, și să ofere acces la cunoaștere în domeniul taxării prin intermediul accesului public la date și analize.

Deși lipsește din dezbaterea publică și academică din România, taxarea este o temă principală în domeniul economic și social la nivel european și global. Cel mai recent, grupul celor mai mari economii de piață din lume , G7, a anunțat că sprijină instituirea unei taxe minime globale pe profitul corporațiilor, plecând de la scăderile masive pe care acestea le-au avut în ultimele decenii, scăderi ce au șubrezit bugetele publice și au inspirat mișcări populiste și extremiste pe tot globul. O agendă de politici publice în domeniul taxării a venit și cu alegerea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite, acesta trebuind să repare coeziunea socială și economică din SUA pentru a evita un colaps societal. Nici Europa nu stă prea bine, motiv pentru care instituțiile europene și majoritatea statelor membre UE sunt într-un plin proces de reformă fiscală și gândire a unor reguli de taxare pentru o economie modernă.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *