Europarlamentarii cer o lege europeană a biodiversității

Europarlamentarii cer o lege europeană a biodiversității

Parlamentarii din Comisia de mediu a Parlamentului European solicită ca cel puțin 30% din zonele terestre și marine din UE să fie protejate până în 2030, iar o treime din acestea, incluzând toate pădurile vechi din UE, să fie strict protejate și lăsate nederanjate de intervenții umane. Votul final asupra rezoluției ar urma să aibă loc între 7-10 iunie 2021.

Aceștia fac un apel ca țintele naționale să ia în considerare diferențele în privința mărimii geografice și proporției avute de ariile naturale. Țările din Uniunea Europeană au eșuat în atinge obiectivele de biodiversitate pentru 2020. Natura este într-o stare de descompunere la nivel internațional așa cum nu a mai fost niciodată în istorie, cu peste un milion de specii amenințate de dispariție din cele opt milioane existente. Este consemnat aceste eșec și pe plan intern.

Eurodeputații mai solicită atingerea unui statut de conservare favorabil pentru toate speciile și habitatele protejate și ca cel puțin 30% din cele care nu au acest statut favorabil să îl obțină sau să fie pe un trend pozitiv în acea direcție. O altă problemă, comerțul cu specții pe cale de dispariție, atrage atenția la Bruxelles, cu un apel pentru interdicția acestei categorii de comerț. Polenizatorii, esențiali pentru menținerea vieții pe Pământ și din ce în ce mai puțin, în pericol și datorită glifosatului folosit în agricultură, au convins parlamentarii să repete un apel pentru monitorizarea la nivel UE a situației acestora.

Când vine vorba de zonele urbane, europarlamentarii sprijină realizarea unei platforme europene pentru înverzire urbană și asumarea unor ținte pentru biodiversitatea urbană precum o cotă minimă de acoperișuri verzi pe clădirile noi și interzicerea folosirii pesticidelor chimice.

Găsiți comunicatul de presă al Parlamentului European la adresa aceasta.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *