Blocați la 30%

Blocați la 30%

Marile centre urbane din România s-au blocat la 30% din populație vaccinată. Timișoara, 30,8%. Craiova, 29,71%. Constanța, 31,22%. Brașov, 30,16%. Cluj-Napoca, 40,63%. București, un pic peste 30%. Pe date, este eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, căci nu poți cere îmbunătățirea semnificativă a situației când cele mai avansate localități se află la nivelul acesta. În trei luni intense, aici s-a ajuns în aceste centre urbane aglomerate. Pe cele mai multe modele, acestea erau zonele care puteau trage în sus statisticile naționale, căci situația din mediul rural era de așteptat – costul vaccinării este prea mare acolo, pe lângă scepticism, lipsa reală a populației, lipsa accesului la vaccin și lipsa nevoii unui vaccin.

Presa conspiraționistă și-a făcut treaba. Reportajele în care citau judecători iliterați din Peru cu teorii ale conspirației pentru a descredita vaccinul își dovedesc utilitatea, asta în timp ce primeau fonduri de la bugetul de stat pentru promovarea măsurilor anti-COVID-19. Între timp, Peru este în topul morților la suta de mii de locuitori, iar recent și-a actualizat numărul de decese cu un număr de trei ori mai mare. Nu știu dacă în România vor fi vreodată făcute aceste actualizări, căci nimeni nu are interesul să se întrebe ce este cu morții în exces, cu geografia ori rețelele unor multiple decese. Iar cum suntem blocați la 30%.

30% pe datele acestea nu includ copiii, căci vaccinarea acestora încă nu este recomandată în sens larg de comunitatea științifică, fiind multe semne de întrebare. Iar atunci când este recomandată, acest lucru se face cunoscând foarte bine starea de sănătate a posibilului vaccinat și obținerea consimțământului informat al părinților. La cum este cu accesul la medicina preventivă în România, o să ne trezim peste câteva săptămâni cu copii cu probleme, care au făcut vaccinul deși nu le era recomandat particularitățile lor, punând astfel capac peste sicriul vaccinării. Dacă adaptăm acel 30% incluzând și 30% din copii, tot nu ajungem la 35%. 30, 35, tot acolo este din punct de vedere al combaterii epidemiei. Nici dacă adaugi imunitatea naturală nu ajungi la situația imunității de turmă pe aceste date.

Ce este de făcut? Bătut la ușă cu vaccinul, un sistem de recompense, clarificat temerile (nimeni nu a încercat să facă acest lucru până acum), eliminat zgomotul de fundal făcut de guvernanți cu ultimele prostii de campanii. Ce înseamnă vaccinul pentru mine e o aberație care ține la 5-10% din populație care deja s-a vaccinat, asta ar fi spus orice sociologic, dacă ar fi fost întrebat înainte să lanseze campanie. În realitate, pare mai degrabă o campanie de promovare a conducerii politice a țării. Urât cinism în actul de guvernare, specific dictaturilor eurasiatice, nu unor regimuri democratice europene.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *