UE este dispusă să sprijine tranziția democratică în Belarus

UE este dispusă să sprijine tranziția democratică în Belarus

Cu ocazia împlinirii unui an de la alegerile prezidențiale fraudate din Belarus, ce au avut loc pe 9 august 2020, Uniunea Europeană a lansat un mesaj prin intermediul Înaltului Reprezentant prin care își exprimă sprijinul pentru tranziția democratică a acestei dictaturi comuniste.

Uniunea Europeană este angajată să sprijine economia și societatea din Belarus din momentul începerii tranziției democratice.

„Îndată ce Belarus intră pe calea unei tranziții democratice, UE este angajată să ajute Belarusului să își stabilizeze economia, reformeze instituțiile sale pentru a le face mai reziliente și mai democratice, să creeze noi locuri de muncă și să îmbunătățească condițiile de trai ale oamenilor, inclusiv printr-un plan de sprijin economic de până la 3 miliarde de euro pentru un Belarus democratic.”

De asemenea, critică aspru campania de represiune a statului împotriva locuitorilor săi, în particular asupra protestatarilor pașnici și apărătorilor drepturilor omului care au avut de suferit foarte mult în urma mișcările de protest din această țară.

„Regimul lui Lukașenko a lansat o campanie de represiune și intimidare bine orchestrată împotriva societății civile și apărătorilor drepturilor omului, alături de distrugerea în mod sistematic a organizațiilor neguvernamentale și mediei independente, cu un scop ultim de a reduce la tăcere toate vocile independente rămase și de a suprima spațiul civic din Belarus. Comunitatea poloneză din Belarus a devenit de asemenea o țintă a acestei politici. Detenții nefondate și arbitrare, persecutări injuste, inclusiv prin refuzul dreptului la un proces echitabil, și sute de cazuri documentate de tortură continuă să fie aplicate într-un mediu de impunitate.”

sursa imagine: Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.