Afghanistan, într-o situație mai complicată ca niciodată

Afghanistan, într-o situație mai complicată ca niciodată

După retragerea trupelor occidentale din Afghanistan, Afghanistanul este într-o situație mai complicată ca niciodată. Talibanii controlează din ce în ce mai multe zone. Mai mult, aceștia sunt sprijiniți în mod explicit de Rusia și China în regiune.

Cel mai recent, aceștia au reușit să cucerească orașul Zaranj din provincia Nimruz. Zaranj are estimată o populație de vreo 50.000 de persoane, iar provincia a cărei capitală este are aproape 200.000 de locuitori. Nu este singura victorie recentă a talibanilor, reușind să ajungă inclusiv în Kandahar după mai bine de două decenii.

Oficialii guvernamentali care încercau să construiască un stat funcțional în Afghanistan se confruntă cu execuții și amenințări în urma atacurilor talibanilor. Recent, șeful comunicării guvernamentale a fost executat, iar ministrul apărării a fost ținta unui atac în care au murit opt persoane și alte câteva zeci au fost rănite.

În ritmul acesta, după retragerea trupelor occidentale, în particular cele americane și ale aliaților participanți la aceste misiuni, Afghanistanul va cădea sub control taliban, într-o formulă mai dură decât cea de acum două decenii de dinainte de intervenție. Teroriștii talibani se ocupă de executarea tuturor colaboratorilor occidentalilor, în timp ce sprijinirea acestora de către statele din Vest devine din ce în ce mai grea, aflându-se practic în bătaia puștii (sau a mașinilor capcană).

Există și dovezi rezonabile că Afghanistanul s-ar putea transforma într-un nou adăpost pentru terorismul internațional, aducând riscuri noi pentru activarea rețelelor de spioni și mercenari talibani ajunse în Europa în urma crizei refugiaților și chiar planificarea de noi atacuri împotriva celor care au sprijinit un guvern secular în Afghanistan în ultimele două decenii. Chiar dacă Statele Unite ale Americii reprezintă principala țintă a multor acțiuni a grupurilor teroriste afiliate talibane, nici Uniunea Europeană și colaboratorii ei nu este departe în modul de acțiune de până acum, inclusiv în privința execuțiilor îndreptate asupra colaboratorilor acestora din Afghanistan.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.