Twitter limitează mecanismele de exprimare în numele libertății de exprimare

Twitter limitează mecanismele de exprimare în numele libertății de exprimare

Twitter anunță că va interzice toate mesajele politice plătite. Încă nu au terminat de definit politica pe care vor să o implementeze, dar din start este păguboasă:

  • social media oferă o platformă de comunicare și de awareness inclusiv pentru cei care nu au acces la canalele clasice din media – este mult mai simplu să controlezi mesajul politic care vine din partea unor televiziuni, de exemplu, față de o organizație de partid sau de altă natură care critică o politică a unui candidat prin intermediul Twitter;
  • nu ai cum să controlez mesajul politic, deoarece nu îl poți reduce doar la postările unor candidați în campanie; sunt nenumărate părți interesate care poate să îl distribuie în nenumărate forme – mă gândesc acum la reclama la o melodie cu un mesaj politic, la un film cu un mesaj care rezonează cu campania unui candidat (în SUA, sunt deja mai multe în pregătire centrate pe conținutul ideologic al unor facțiuni politice);
  • cei cu resurse financiare ridicate nu se vor împiedica de interdicția impusă de Twitter, căci vor redirecționa fondurile de propaganda electorală către alte canale – Facebook, Google, canale TV, etc.; Mai mult, conținutul produs de acestea, indiferent de acuratețe, tot va ajunge să fie distribuit pe Twitter;
  • direcțiile politice imprimate de algoritmi nu vor putea fi contrabalansate; la fel ca alte rețele sociale, inclusiv pe Twitter se face cunoscută este vizibilă favorizarea de către algoritmi a unor direcții politice în dauna altora, precum și favorizarea unor voci cu un număr ridicat de următori care se pot derula acțiuni concertate fără a avea vreun mecanism de anchetă.

În acest peisaj, nu ai cum să primești cu bucurie vestea că 325 de milioane de utilizatori activi lunar vor fi mai ușor de păcălit în campanii electorale, fiind lăsați fără un instrument util în dezbaterea publică. Un sfert din adulții americani folosesc Twitter.

Discuția a plecat de la campania prezidențială din Statele Unite, advertisingul politic și libertatea de exprimare în reclamele de propagandă politică/electorală. Dar Twitter greșește.

Primii zece cei mai urmăriți utilizatori Twitter au viziuni politice similare, iar orice mesaj al acestora de natură politică va avea un reach de zeci de milioane fără a putea propune o alternativă în spiritul pluralismului.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.